Novi udar na kućni budžet, ali samo kod savesnih vozača

Za letnje gume treba izdvojiti od 200 do 400 evra

AutomobiliSrbija

3.4.2023 08:01 Autor: Miljan Paunović 3

Za letnje gume treba izdvojiti od 200 do 400 evra Za letnje gume treba izdvojiti od 200 do 400 evra
U subotu, 1. aprila istekla je obaveza za vozače da na svojim automobilima imaju zimske pneumatike kada uslovi na putu to zahtevaju, odnosno kada... Za letnje gume treba izdvojiti od 200 do 400 evra

U subotu, 1. aprila istekla je obaveza za vozače da na svojim automobilima imaju zimske pneumatike kada uslovi na putu to zahtevaju, odnosno kada je na kolovozu sneg i led. To znači da je vreme za posetu vulkanizeru i montiranje letnjih guma, što može da predstavlja priličan izdatak u kućnom budžetu.

Cene najčešće korišćenih letnjih pneumatika kreću se oko 6.000 dinara za Tigrove, dok Michelin, Continental ili GoodYear gume koštaju oko 10.000-11.000 dinara, kaže u razgovoru za Biznis.rs Zlatko Dimitrijević, izvršni direktor Beogume Beograd.

Računica je prosta – za četiri Tigrova pneumatika potrebno je izdvojiti oko 24.000 dinara, a uz troškove montaže vozači moraju da pripreme ukupno 27.000 dinara.

Kada je reč o skupljim gumama, poput Michelina, četiri koštaju oko 44.000 dinara, odnosno 47.000 dinara sa zamenom kod vulkanizera.

S obzirom na to da ne postoji zakonska obaveza za montiranje letnjih guma, naš sagovornik kaže da prodaja iz godine u godinu opada.

Foto: Pixabay.com

„Postoji interesovanje za kupovinu letnjih guma, ali se prodaja poslednjih godina smanjuje po nekoliko procenata. Na svetskom nivou postoji trend rasta prodaje univerzalnih guma, a to se odražava i na našem tržištu“, objašnjava Dimitrijević i dodaje da su razlozi prvenstveno klimatske promene, a nije zanemarljivo ni smanjenje troškova zbog kupovine samo jednog kompleta guma.

Ipak, bezbednost vozača je najvažnija, te bi zbog nje trebalo koristiti pneumatike koji pogoduju letnjoj odnosno zimskoj sezoni.

„Univerzalne gume se više kupuju jer se mogu koristiti tokom cele godine, mada to nije preporučljivo pošto se drugačije ponašaju u odnosu na spoljnu temperaturu. Zato i postoje letnji pneumatici, koji su bezbedniji na temperaturama asfalta od pedesetak stepeni“, ističe Zlatko Dimitrijević.

S obzirom na to da se inflacija u Srbiji još uvek nije smirila, zanimljivo je da se cene guma nisu menjale od početka ove godine. Međutim, tokom 2022. pneumatici su poskupeli oko 25 odsto.

Za sada nema najava da će doći do novog poskupljenja guma, pa vozači koji imaju mogućnosti da priušte letnje pneumatike ne bi trebalo puno da razmišljaju. Bezbednost je ipak na prvom mestu i ona nema cenu.

  • Maky

    3.4.2023 #1 Author

    Cini mi se da cemo svi preci na elektricne trotinete…

    Odgovori

  • MAJA

    4.4.2023 #2 Author

    Strasno koliko treba da se izdvoji za održavanje jednog auta

    Odgovori

  • SHALIMAR

    8.4.2023 #3 Author

    Ulaze se u sigurnost u voznji,za to ne treba gledati….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...