Naša zemlja punopravna članica programa “Digitalna Evropa”

Za prvih pet meseci izvezeno iz Srbije 1,34 milijarde evra IKT usluga

Srbija

27.7.2023 12:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Za prvih pet meseci izvezeno iz Srbije 1,34 milijarde evra IKT usluga Za prvih pet meseci izvezeno iz Srbije 1,34 milijarde evra IKT usluga
Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas na predstavljanju programa „Digitalna Evropa“, da je za prvih pet meseci ove godine izvezeno iz Srbije IKT... Za prvih pet meseci izvezeno iz Srbije 1,34 milijarde evra IKT usluga

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas na predstavljanju programa „Digitalna Evropa“, da je za prvih pet meseci ove godine izvezeno iz Srbije IKT usluga „neverovatnih“ 1.340 miliona evra, što je 41 odsto više nego za isti period prošle godine, koja je „bila rekordna“.

„Ova oblast će biti motor razvoja Srbije“, istakla je Brnabić i ocenila da je Srbija od nekada radno intenzivne privrede postala zemlja inovacija i ideja, prenosi Beta.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre (Emanuele Giaufret) je istakao da je Srbija „mnogo napredovala“ u digitalnom rastu i da ima zavidni potencijal. Prema njegovim rečima, pristupanje ovom programu znači ubrzanu integraciju u jedinstveno digitalno tržiste EU, što će doprineti ubraznju procesa evrointegracija Srbije.

„Zelena agenda i digitalna tranzicija su izazovi naše generacije“, rekao je Žiofre uz ocenu da živimo u vremenu fascinantne digitalne ekspanzije.

Srbija je 30. juna 2023. godine potpisala Sporazum sa Evropskom unijom o učešću Srbije u programu „Digitalna Evropa“ za period do 2027. godine.

Na osnovu ovog sporazuma pravna i fizička lica sa prebivalištem u Srbiji će u Evropskoj uniji moći da apliciraju za finansiranje projekata i biće u ravnopravnom položaju sa subjektima iz zemalja punopravnih članica Evropske unije kada je reč o dodeli bespovratnih sredstava iz fondova EU.

Ukupna vrednost programa „Digitalna Evropa“ procenjena je na 7,5 milijardi evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...