Dve države radiće zajedno na čuvanju podataka

Sporazum Srbije i Katara u oblasti informacionih tehnologija

SrbijaU fokusu

25.5.2023 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Sporazum Srbije i Katara u oblasti informacionih tehnologija Sporazum Srbije i Katara u oblasti informacionih tehnologija
Vlade Srbije i Katara su posle šest godina potpisale prvi sporazum. Potpis na Memorandum o razumevanju u oblasti Informacionih tehnologija stavili su u Dohi... Sporazum Srbije i Katara u oblasti informacionih tehnologija

Vlade Srbije i Katara su posle šest godina potpisale prvi sporazum. Potpis na Memorandum o razumevanju u oblasti Informacionih tehnologija stavili su u Dohi ministar Mihailo Jovanović i njegov kolega Mohamed bin Ali Manai.

Ministar za informisanje i telekomunikacije navodi da će dve države u narednom periodu raditi na čuvanju podataka.

To znači da ćemo u narednom periodu dosta da radimo na razmeni znanja koja se tiču čuvanja podataka u državnim data centrima. Slično našem data centru u Kragujevcu i oni ovde rade na konsolidaciji državnih podataka, ali i na tome da imaju platforme za čuvanje podataka privrede, banaka, operatora. I zato će razmena ideja za saradnju sa svetskim igračima poput kompanija Microsoft, Google, Oracle, Amazon biti interesantna za naše dve zemlje“, kaže Jovanović, piše RTS.

U Dohi je, kaže ministar, otvorena i tema razvoja biotehnologije i bioinformatike.

„Prezentovao sam projekat Bio4 i izgradnju kampusa u Beogradu jer je biotehnologija i primena veštačke inteligencije u biotehnologiji jedan od strateških pravaca Vlade. Pozvao sam naše partnere iz Katara da učestvuju na našem Biotek forumu u Beogradu i verujem da će njihov centar za sekvenciranje genoma prihvatiti taj poziv i da ćemo unaprediti razmenu znanja u biotehnologiji“, kaže Jovanović.

On dodaje da su katarski fondovi zainteresovani da investiraju u naše startapove. Podseća da u Srbiji postoje četiri naučno tehnološka parka i da se grade još dva, kao i da postoji više stotina startapova. Ministar je preneo da je Srbija zemlja bogata talentima u IKT sektoru.

  • MAJA

    26.5.2023 #1 Author

    Puno uspeha na ovim značajnim projektima

    Odgovori

  • gagica

    26.5.2023 #2 Author

    Nadam se da ce u tom poslu biti uspeha.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    26.5.2023 #3 Author

    Odlican sporazum sto se nas tice…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...