Cilj platforme praćenje naučnog učinka istraživača i institucija u Srbiji

Portal eNauka zvanično počeo sa radom

Hi-techLifestyleSrbija

24.5.2023 13:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Portal eNauka zvanično počeo sa radom Portal eNauka zvanično počeo sa radom
Informacioni sistem namenjen istraživačima portal eNauka, zvanično je počeo sa radom, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Cilj javno dostupnog portala eNauka... Portal eNauka zvanično počeo sa radom

Informacioni sistem namenjen istraživačima portal eNauka, zvanično je počeo sa radom, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Cilj javno dostupnog portala eNauka je, kako piše na sajtu ministarstva, praćenje naučnog učinka istraživača i institucija u Srbiji, i namenjen je, dodaje se u saopštenju, objedinjenom prikazivanju naučne produkcije, oblasti rada istraživača, njihovih postignuća.

Korišćenjem ličnog ORCID broja istraživači će moći da provere svoje autorske profile, utvrde tačnost podataka, i sagledaju da li postoje publikacije koje nisu povezane sa njihovim profilima.

Univerzitet u Kragujevcu, koji obuhvata 12 fakulteta i Institut za informacione tehnologije, sa svojih 1.330 istraživača, dobija priliku da prvi bude deo implemnacije novog portala.

Postojanje uređene infrastrukture za razmenu naučnih informacija i razvijene prakse njihovog deponovanja pripadajućem institucionalnom digitalnom repozitorijumu SCIDAR (SCIentific Digital Archive) čini Univerzitet u Кragujevcu primerom dobre prakse, i u skladu s tim, istraživačima ovog univerziteta biće prvima omogućen pristup naučnom delu portala eNauka.

Otvaranje portala eNauka u punom kapacitetu, za sve ostale aktivne istraživače u Srbiji, očekuje se tokom leta ove godine.

  • gagica

    26.5.2023 #1 Author

    Samo se nadam da ce svaka inovacija i patent naucnika biti zasticen i adekvatno nagradjen.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    26.5.2023 #2 Author

    Portal koji ce mnogo znaciti

    Odgovori

  • SUNCOKRETI1969

    28.5.2023 #3 Author

    Mi smo zemlja naucnika i sportista

    Odgovori

  • Goga13

    8.6.2023 #4 Author

    Verujem da će mnogima značiti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...