Priprema za povećanje broja korisnika centralnog grejanja u Beogradu

Za rekonstrukciju turbina u TENT-u 5,5 miliona evra subvencija

SrbijaU fokusu

12.4.2023 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Za rekonstrukciju turbina u TENT-u 5,5 miliona evra subvencija Za rekonstrukciju turbina u TENT-u 5,5 miliona evra subvencija
Preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) dobilo je 642,6 miliona dinara (5,5 miliona evra) državnih subvencija za rekonsturkciju turbina na blokovima TE Nikola Tesla A (TENT... Za rekonstrukciju turbina u TENT-u 5,5 miliona evra subvencija

Preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) dobilo je 642,6 miliona dinara (5,5 miliona evra) državnih subvencija za rekonsturkciju turbina na blokovima TE Nikola Tesla A (TENT A), objavila je Nova ekonomija.

EPS-u je subvencije dalo Ministarstvo rudarstva energetike, a rekonstrukcija je potrebna kako bi se „omogućila kombinovana proizvodnja električne i toplotne energije“, piše u rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći.

Vlada je 29. decembra 2022. godine donela Zaključak kojim je usvojen Program o rasporedu i korišćenja sredstava subvencija za Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije za 2022. godinu.

Na osnovu ovog Programa dodeljene su i subvecije EPS-u za rekonstrukciju blokova u TE Nikola Tesla A.

EPS je od Ministarstva u decembru 2022. godine dobio 416,5 miliona dinara (3,54 miliona evra), a u toku 2023. godine planirana je dodela još 226,1 milion dinara (1,9 miliona evra).

Stategijom razvoja energetike do 2025. godine sa projekcijom do 2030. godine, Stategijom razvoja energetike Beograda i Generalnim planom Beograda 2021. godine predviđeno je značajno proširenje broja korisnika centralizovanog sistema grejanja, podseća Nova ekonomija citirajući obrazloženje Komisije.

TENT A se nalazi na 28 kilometara od Beograda i on bi, nakon izvršenih rekosntrukcija turbina, mogao da obezbedi grejanje velikom broju pogtrošača u glavnom gradu.

Sa druge strane, kombinovana proizvodnja toplotne energije i struje bi obezbedila „racionalno korišćenje domaćih energenata, povećanja pouzdanosti snabdevanja toplotnom energijom, smanjenje energetske zavisnosti od uvoza, redukciju ukupnih emisija štetnih materija, niže cene toplotne i električne energi,je,“ piše u obrazloženju projekta u okviru rešenja Komisije.

EPS je javnu nabavku „Prilagođavanje postrojenja za potrebe grejanja Beograda“ koja podrazumeva rekonstrukciju turbina u TENT-u raspisao još u decembru 2021. godine. Ugovor je dodeljen tek godinu dana kasnije, u decembru 2022. godine, a zaključen mesec dana kasnije.

Ugovorena je vrednost od nešto više od milijardu dinara (9,1 milion evra) bez PDV-a. To znači da će dobijene subvencije od Ministarstva EPS-u pokriti 60 odsto troškova na rekonsturkciji.

Od raspisivanja tendera, do dodele ugovora, EPS je pet puta produžavao rok za dostavljanje ponuda i nekoliko puta menjao konkursnu dokumentaciju.

Nakon dugotajnog postupka, ugovor je zaključen sa grupom ponuđača koja je jedina i podnela ponudu.

Nosilac posla je poljska kompanija GE Power, dok je drugi član grupe beogradski ogranak preduzeća General Electric International. Kao podizvođač angažovano je preduzeće Feromont Inženjering iz Beograda.

Sa projektom bi trebalo da se počne 2023. godine, a završetak se očekuje 2026. godine, piše Nova ekonomija.

 • REA

  16.4.2023 #1 Author

  Sve ce to gradjani isplatiti kroz uvecane racune istog…

  Odgovori

 • SHALIMAR

  17.4.2023 #2 Author

  Racuni veci u najavi…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...