Kasni nabavka opreme za najmlađi otkop u Kolubari

Ugalj sa kolubarskog kopa G umesto iz Radljeva još godinu i po dana

SrbijaVesti

11.4.2023 08:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ugalj sa kolubarskog kopa G umesto iz Radljeva još godinu i po dana Ugalj sa kolubarskog kopa G umesto iz Radljeva još godinu i po dana
Elektroprivreda Srbije planira proširenje površinskog kopa G u kolubarskom basenu, a Ministarstvo zaštite životne sredine odredilo je obim i sadržaj Studije o proceni uticaja... Ugalj sa kolubarskog kopa G umesto iz Radljeva još godinu i po dana

Elektroprivreda Srbije planira proširenje površinskog kopa G u kolubarskom basenu, a Ministarstvo zaštite životne sredine odredilo je obim i sadržaj Studije o proceni uticaja na životnu sredinu ovog projekta. Proširenje Polja G je, kako se navodi u rešenju ministarstva, potrebno zbog kašnjenja nabavke opreme za površinski kop Radljevo, objavila je eKapija.

Površinski kop Polje G nalazi se u zapadnom delu kolubarskog ugljenog basena i počeo je sa radom nakon završene eksploatacije na kopu Veliki Crljeni, kao njegov zamenski kapacitet. U rešenju ministarstva stoji i da je ugalj sa kopa Polje G boljeg kvaliteta i da će se koristiti za potrebe TE Nikola Tesla u Obrenovcu.

Proizvodnja uglja na ovom proširenju trajala bi još jednu i po godinu, a u tom periodu bi počela eksploatacija iz Radljeva. Ukupna količina uglja predviđena za otkopavanje iz Polja G je 35 miliona tona uglja, odnosno pet miliona godišnje.

Kop Radljevo je inače najmlađi otkop u Kolubari, a kako je navedeno na sajtu EPS-a, trenutno je aktivan jedan sistem za proizvodnju otkrivke i radi se na otvaranju ugljenog sloja.

Prema poslednjim najavama, trebalo je da prve količine uglja sa tog kopa počnu da se otkopavaju tokom ove godine, objavila je eKapija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...