glasalo troje članova, jedan bio suzdržan

Usvojen novi statut Elektroprivrede Srbije

Srbija

4.4.2023 18:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Usvojen novi statut Elektroprivrede Srbije Usvojen novi statut Elektroprivrede Srbije
Na sednici Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS) u utorak usvojen je novi statut u procesu transformacije tog javnog preduzeća u zatvoreno akcionarsko društvo. „Za“... Usvojen novi statut Elektroprivrede Srbije

Na sednici Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS) u utorak usvojen je novi statut u procesu transformacije tog javnog preduzeća u zatvoreno akcionarsko društvo. „Za“ je glasalo troje članova, dok je predsednik Jovan Despotović bio uzdržan.

Ta sednica je nastavak od ponedeljka kada je prekinuta da bi se obavile dodatne konsultacije zbog nekoliko zahteva sindikata. Predsednik Nadzornog odbora Jovan Despotović rekao je za Betu da je statut usvojen i da on nije glasao za njega, već je ostao uzdržan.

„Ostao sam uzdržan, a o razlozima ne mogu da govorim“, rekao je Despotović.

Predsednik sindikata zaposlenih Milan Đorđević rekao je da su Ministarstvo rudarstva i energetike i Vlada Srbije usvojili dva zahteva sindikata, a to su da EPS nastavi da se bavi trgovinom i snabdevanjem potrošača dok ima licencu, do 2026. godine, a da tada zatraži novu i da jedan predstavnik zaposlenih bude u Nadzornom odboru.

Đorđević je rekao da nije prihvaćen zahtev sindikata da Skupština EPS-a broji više od jednog predstavnika i da imovina EPS-a u slučaju privatizacije bude zaštićena.

„Tražili smo da u slučaju da se privatizuju delovi EPS-a da imovina bude zaštićena, a to znači, na primer ako se ustupi rudnik u koncesiju da ne može da se prodaju i bageri i ostala oprema, ali to nisu prihvatili“, rekao je Đorđević.

Dodao je da će o tim zahtevima razgovarati sa zaposlenima i doneće se odluka šta će sindikat dalje preduzimati, ali kaže da verovatno neće odustati od zahteva.

On je rekao da su njihovi zahtevi bili uneti u predloženi statut u decembru prošle godine, ali da je u međuvremenu izmenjen.

Nakon što je sindikat zapretio generalnim štrajkom, juče je resorno ministarstvo prihvatilo zahtev da zaposleni imaju predstavnika u upravljačkim organima kompanije, odnosno u Nadzornom odboru.

U današnjem saopštenju resornog ministarstva navedeno je da zahtev da snabdevanje građana i malih kupaca električnom energijom ostane delatnost od opšteg interesa „nije moguće prihvatiti jer nije u skladu za pravnim sistemom Srbije, jer je zakonom propisano da je snabdevanje električnom energijom delatnost koja se obavlja u skladu sa tržišnim principima, čime je izvršeno usaglašavanje domaćeg zakonodavstva sa propisima EU“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...