zaokružena finansijska konstrukcija u ukupnoj vrednosti 144 miliona evra

Za vetropark „Kostolac“ bespovratna sredstva od 30 miliona evra

Srbija

29.1.2024 16:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Za vetropark „Kostolac“ bespovratna sredstva od 30 miliona evra Za vetropark „Kostolac“ bespovratna sredstva od 30 miliona evra
Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović potpisala je danas izmene Posebnog sporazuma za Projekat obnovljive energije Kostolac–Vetropark, između Republike... Za vetropark „Kostolac“ bespovratna sredstva od 30 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović potpisala je danas izmene Posebnog sporazuma za Projekat obnovljive energije Kostolac–Vetropark, između Republike Srbije, Nemačke razvojne banke KfW i Akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije”.

Đedović Handanović je u Pres sali Vlade Srbije istakla da je ovim sporazumom zaokruženo finansiranje projekta izgradnje vetroparka „Kostolac”, koji se finansira iz kredita nemačke KfW banke, Evropske unije bespovratnim sredstvima od 30 miliona evra i sredstvima EPS-a.

Ona je istakla da to predstavlja važan korak u realizaciji projekta izgradnje ove prve vetroelektrane EPS-a, kapaciteta 66 MW, zaokruživanjem finansijske konstrukcije u vrednosti od 144 miliona evra. Istakla je Vlada Srbije u svom saopštenju.

Proizvodnja ove elektrane, odnosno njenih 20 vetroturbina, biće dovoljna da zelenom energijom snabdeva oko 30.000 domaćinstava, ukazala je ministarka i objasnila da će se vetropark nalaziti na mestu iscrpljenih površinskih kopova i odlagališta termoelektrana i kopova Kostolac.

Đedović Handanović je, podsećajući na to da će za nekoliko meseci biti završena izgradnja TE Kostolac B3, naglasila da je sledeći važan korak ulaganje u obnovljive izvore energije (OIE), a to su energija vetra i solarna energija.

Prema njenim rečima, očekuje se da vetropark „Kostolac” bude priključen na mrežu i počne da isporučuje zelenu energiju za naše građane u prvoj polovini 2025. godine.

U istom periodu, kako je dodala, trebalo bi da bude završena i EPS-ova solarna elektrana „Petka”, snage 9,75 MW. Sve tri nove elektrane u Kostolcu – TE Kostolac B3, vetropark „Kostolac” i „Petka” deo su velikih ulaganja u energetski sistem koje planiramo u narednim godinama, a biće završene u periodu pre EKSPO 2027.

Ona je podsetila na to da je na javnom pozivu u oktobru 2023. godine izabran i strateški partner za 1 GW samobalansirajućih solarnih elektrana, u kombinaciji sa baterijama, koji će realizovati konzorcijum predvođen južnokorejskom kompanijom „Huyndai Engineering”, a koji će po završetku biti u vlasništvu EPS-a, odnosno države.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...