Postrojenje vredno 618 miliona evra

Kostolac B3 na korak od probnog rada

Srbija

24.1.2024 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kostolac B3 na korak od probnog rada Kostolac B3 na korak od probnog rada
Posle gotovo četiri decenije, u rad će ove godine ući nova termoelektrana – Blok B3 u Kostolcu, koja će u EPS-ovom sistemu povećati proizvodnju... Kostolac B3 na korak od probnog rada

Posle gotovo četiri decenije, u rad će ove godine ući nova termoelektrana – Blok B3 u Kostolcu, koja će u EPS-ovom sistemu povećati proizvodnju struje za sedam odsto, dok TENT A konačno dobija ekološko postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova, objavio je RTS.

Nova termoelektrana Blok B3 u Kostolcu snage je 350 megavata. Ugljem će se snabdevati sa kopa Drmno.

Dobijene su gotovo sve dozvole i mislim da ćemo ove sedmice biti u prilici da pokrenemo Blok i taj energetski deo Bloka sinhronizujemo na mrežu kako bi radili dalje ispitivanje svih parametara bloka i stvorili uslove za nekakav sledeći korak koji bi podrazumevao probni rad„, rekao je za RTS Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS-a.

Resorna ministarka je istakla da je ta termoelektrana građena po najmodernijim ekološkim standardima.

„I za nas pre svega podrazumeva dodatnu baznu energiju koja nam je bitna, bez obzira na sav razvoj zelene energije. Nama je bazna energija i dalje ključ i to postrojenje je vredno 618 miliona evra i biće gotovo u narednim mesecima“, izjavila je javnom servisu ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Prednost kostolačkih termolektrana je što već tri godine imaju pogon odsumporavanja. To ekološko postrojenje je presudno za rad termolektrana, jer smanjuje emisije štetnih gasova, a imaće ga i obrenovačke termolektrane.

Sledeće godine biće završeno u Termoelektrani Nikola Tesla (TENT) B a već od aprila ove godine, pogon odsumporavnja vredan 220 miliona evra proradiće u TENT-u A.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...