projekat će ipak biti realizovan?

Zaječar menja planove za izgradnju vetroparkova Vrška Čuka

EkologijaSrbijaU fokusu

17.2.2024 10:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Zaječar menja planove za izgradnju  vetroparkova Vrška Čuka Zaječar menja planove za izgradnju  vetroparkova Vrška Čuka
Grad Zaječar najavio je da je otpočeo rad na pripremi Odluke o pristupanju izradnji druge Izmene i dopune planova detaljnih regulacija za izgradnju farme... Zaječar menja planove za izgradnju  vetroparkova Vrška Čuka

Grad Zaječar najavio je da je otpočeo rad na pripremi Odluke o pristupanju izradnji druge Izmene i dopune planova detaljnih regulacija za izgradnju farme vetrenjača – vetroparkova Nova Vrška Čuka i Vrška Čuka II u Zaječaru.

Vrčka Čuka je pre 12 godina pompezno najavljen kao prvi vetropark u Srbiji, ali od tada se u Srbiji izgradilo dosta vetroelektrana, a ona kod Zaječara nije ugledala svetlo dana, piše eKapija.

Te 2012. čak je postavljen i kamen temeljac za vetropark Vrška Čuka 2A, snage devet megavata, a tadašnji savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić izjavio je da je to „istorijski trenutak ne samo za Zaječar, već i za Srbiju, jer ovim počinje realizacija projekta izgradnje energetskih kapaciteta koji će proizvoditi energiju na bazi vetra“.

Nakon ovog vetroparka, na istoj lokaciji trebalo je da bude izgrađeno još tri, ukupne instalisane snage 35,45 megavati.

Kao investitor projekta tada je bila predstavljena firma VP Energy Systems iz Švajcarske, a najavljena vrednost investicije 70 mil evra.

Početak gradnje vetroparka najavljenje ponovo dve godine kasnije, da bi 2016, kako su preneli mediji, ugovor sa švajcarskom firmom bio raskinut, a zatim potpisan predugovor sa češkom Vision grupom.

Invеsticija jе trebalo da bude vrеdna 100 miliona evra, a podrazumevala je gradnju vеtroparka snagе 60 MW.

Međutim, već sledeće godine češki investitor se povukao, jer, kako su rekli za eKapiju, Zaječar nije mogao da obezbedi kvote za vetropark odgovarajuće snage.

Naime, Grad je na raspolaganju imao kvotu koja je omogućavala gradnju vetroparka snage 36 MW, dok je uslov češke kompanije i njenih partnera bio da se projekat proširi na minimum instaliranih 60 MW snage.

Kako je za eKapiju objasnila Barbora Bartokova, Vison Group 21 se zbog toga povukao iz projekta, uz, dodala je, „spremnost da ponovo aktivira projekat ukoliko Zaječar obezbedi minimalnu traženu snagu od 60 MW“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...