Prošle godine građani zaradili ukupno 821 dinar

Zakazane skupštine Telekoma, NIS-a i Aerodroma – kolike će biti dividende na besplatne akcije?

BerzaIzdvajamoSrbija

30.5.2024 14:11 Autor: Milica Rilak 7

Zakazane skupštine Telekoma, NIS-a i Aerodroma – kolike će biti dividende na besplatne akcije? Zakazane skupštine Telekoma, NIS-a i Aerodroma – kolike će biti dividende na besplatne akcije?
Beogradska berza praktično je „zatrpana“ najavama o održavanju skupština domaćih akcionarskih društava, ali za najveći broj građana ključne su sednice u tri kompanije –... Zakazane skupštine Telekoma, NIS-a i Aerodroma – kolike će biti dividende na besplatne akcije?

Beogradska berza praktično je „zatrpana“ najavama o održavanju skupština domaćih akcionarskih društava, ali za najveći broj građana ključne su sednice u tri kompanije – NIS-u, Telekomu Srbija i Aerodromu Nikola Tesla, pošto su to preduzeća u kojima poseduju besplatne akcije.

Još zanimljivije je pitanje koliku će dividendu isplatiti ove godine, pogotovo pošto je NIS prošle godine postavio sopstveni rekord isplatom 121,8 dinara neto po akciji dok je na račune građana sa besplatnim akcijama Telekoma Srbija leglo po 7,14 dinara po akciji u neto iznosu. Aerodrom nije isplatio dividendu od 2019. godine – ali ove godine svakako ima prostora za isplatu, pošto je neto dobit porasla gotovo 10 puta.

Posle rekordne 2022. godine, profit NIS-a je i više nego prepolovljen, ali daleko da je skroman – a ta kompanija jedina je od tri čije besplatne akcije posedujemo koja je već objavila koliko će izdvojiti za dividendu.

Neto dobit NIS-a u 2023. godini iznosila je 44,2 milijarde dinara, za razliku od 2022. kada je profit dostigao za naše prilike vrtoglave 92,4 milijarde dinara. To se odrazilo i na dividendu – dok su prošle godine isplaćena rekordna 143 dinara bruto dividende po akciji, ove godine „zarada“ od NIS-a biće skromnija.

Odobrava se isplata dividendi akcionarima NIS-a … u ukupnom bruto iznosu od 10,48 milijardi dinara, odnosno bruto iznos po akciji od 64,26 dinara u roku od šest meseci od dana donošenja Odluke (o raspodeli dobiti)“, stoji u tekstu tog dokumenta o kome će Skupština akcionara NIS odlučivati na sednici 27. juna.

Najveći akcionari NIS-a su, inače, Gazprom Neft, Republika Srbija i Gazprom, dok mali akcionari poseduju 13,98 odsto kapitala. Građani Srbije su kroz besplatnu podelu dobili paket od pet akcija NIS, koje su na Beogradskoj berzi 29. maja vredele 848 dinara.

Da li će Aerodrom isplatiti dividendu posle pet godina pauze?

Istoga dana kada budu zasedali akcionari NIS – 27. juna – biće održana i skupština Akcionarskog društva Aerodrom Nikola Tesla Beograd (ANTB), preduzeća čiji je zadatak da prati izvršenje obaveza po Ugovoru o koncesiji sa francuskim VINCI-jem.

To preduzeće poslednji put je isplatilo dividendu 2019. godine i to pošto je godinu dana ranije zaživela koncesija, pa su svi vlasnici besplatnih akcija Aerodroma dobili po 1.300 dinara neto na ime dividende.

Od tada, nikakva dividenda nije legla na račune malih akcionara, ali se u 2023. situacija svakako promenila nabolje kada je reč o ANTB – pošto je uknjižena neto dobit od 237,11 miliona dinara, što je desetostruko više od prošlogodišnjih 20,23 miliona dinara. To govori da ANTB ima prostora da isplati makar simboličnu dividendu, s obzirom na to da je zarada po akciji u 2023. iznosila 6,77 dinara za razliku od 0,58 dinara u 2022. godini.

Inače, iako je deo materijala za Skupštinu akcionara ANTB javno dostupan na portalu, kao što je navedeno u Pozivu na 33. sednicu skupštine, tekst predloga Odluke o raspodeli dobiti AD ANTB nije objavljen.

Republika Srbija je, inače, najveći akcionar ANTB sa 84,56 odsto kapitala, a još 0,16 odsto sopstvenih akcija poseduje ANTB. „Najveći“ među malim akcionarima je kastodi račun OTP banke, sa 2,76 odsto kapitala. Akcija ANTB na dan 29.maj vredela je 1.900 dinara.

Aerodrom Nikola Tesla Beograd / Foto: Wikipedia.org

Kakvi su planovi Telekoma Srbija?

Telekom Srbija zakazao je Skupštinu akcionara za 28. jun – dan posle svojih „kolega“ iz NIS i ANTB. Na dnevnom redu je i odlučivanje o usvajanju Odluke o raspodeli dobiti po finansijskim izveštajima za 2023. godinu, ali za sada nisu javno dostupni ni tekst predloga te odluke kao ni finansijski izveštaji Telekoma Srbija.

Prema bazi Agencije za privredne registre, konsolidovani izveštaj Telekoma Srbija za 2023. primljen je 30. aprila i još je u obradi, dok uz redovan finansijski izveštaj za tu godinu, primljen 1. aprila, stoje dva obaveštenja o nedostacima koje Telekom mora da ispravi.

Starije obaveštenje upozorava, inače, da nedostaje strana 64. Napomena uz finansijski izveštaj, dok novije, od 21. maja upozorava na neusklađenost podataka o zalihama.

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je u aprilu za „Politiku“ da je ta kompanija u 2023. godini napravila prihod od 164 milijarde dinara, što je, kako je naveo, povećanje od 37 odsto u odnosu na 2022. godinu.

„EBITDA je iznosila čak 88 milijardi dinara, što je povećanje od 78 odsto u odnosu na 2022, dok je neto dobit u odnosu na 2022. povećana za 156 procenata i iznosi 34 milijarde dinara“, rekao je Lučić za Politiku.

U 2022. dobit Telekoma Srbija iznosila je 13,37 milijardi dinara, a ta kompanija isplatila je 7,14 dinara neto dividende po akciji. Ukoliko zadrži isti odnos neto dobiti i dividende, to bi značilo da vlasnici kapitala treba da računaju na oko 18 dinara neto dividende.

Akcija Telekoma Srbija ne kotira se na Beogradskoj berzi. Najveći udeo u vlasništvu pripada državi, koja poseduje 58,11 odsto kapitala, dok Telekom poseduje 20 odsto sopstvenih akcija.

Ostatak od 21,8 odsto kapitala pripada malim akcionarima – fizičkim licima.

  • Kata

    30.5.2024 #1 Author

    Korisno

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    30.5.2024 #2 Author

    Prvo da sebe obezbede pa šta ostane

    Odgovori

  • SENSEI

    31.5.2024 #3 Author

    Izgleda da će se sve privatizovati, a zdravstvo na kraju

    Odgovori

  • BIJUTI27

    31.5.2024 #5 Author

    I te besplatne akcije smo platili, jer smo platili izgradnju tih kompanija, kroz poreze. Sad čekamo akcije autoputeva i Beograda na vodi.

    Odgovori

  • VALE

    2.6.2024 #6 Author

    Svakako, korisno

    Odgovori

  • Crni

    3.6.2024 #7 Author

    Nista ovde nije korisno u odnosu na iznose koje prima od NIS-a
    invalidska penzionerka Danica Draskovic…
    Koliko su nesreca i nevolja ona i njen muz napravili Srbiji i njenom narodu…?!
    I, drugo NIS uopste nije trebalo prodati, jer, ogroman ostatak dohotka ide u
    privatne dzepove, umesto u drzavnu kasu…
    Zato, prvo razmislite pre nego sto napisete pozitivan komentar…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.