Ambiciozni planovi za budućnost

Zašto je slovenačka Lisca kupila Liscu iz Babušnice?

InvesticijePoslovanjeRegionSrbija

24.7.2024 13:29 Autor: Milica Rilak 3

Zašto je slovenačka Lisca kupila Liscu iz Babušnice? Zašto je slovenačka Lisca kupila Liscu iz Babušnice?
Komisija Ministarstva privrede proglasila je poznatu slovenačku kompaniju Lisca iz Sevnice kupcem paketa od 22,5 odsto kapitala Lisce iz Babušnice po ceni od 4,8... Zašto je slovenačka Lisca kupila Liscu iz Babušnice?

Komisija Ministarstva privrede proglasila je poznatu slovenačku kompaniju Lisca iz Sevnice kupcem paketa od 22,5 odsto kapitala Lisce iz Babušnice po ceni od 4,8 miliona dinara. Na taj način je brend poznat širom bivše Jugoslavije, koji je već posedovao 67,8 odsto kapitala „naše “ Lisce, preuzeo istoimenu firmu sa juga Srbije.

Biznis.rs otkriva da dve firme dele istoriju dugu gotovo 50 godina, a po svemu sudeći i planove za budućnost.

„Pitali ste me kada se slovenačka Lisca vratila u Babušnicu – oni je nikada nisu napustili, čak ni devedesetih godina veze nisu ‘presečene’, niti su radnici otpušteni“ , kaže za naš portal direktor Konfekcije Lisca d.o.o. iz Babušnice Miroslav Ilić.

Priča o Lisci iz Babušnice počinje 1978. godine, kada je na osnovu projekta poslovno-tehničke saradnje preduzeća Lisca d.d. modna oblačila Sevnica iz Slovenije i Tekstilkolora iz Babušnice osnovana Osnovna organizacija udruženog rada (OOUR) Babušnica – jedan od šest OOUR-a Lisce iz Slovenije koja će sledeće godine proslaviti 70. rođendan.

Od tada pa do danas šivaće mašine nisu stale, ali se menjala forma organizovanja kompanije u Babušnici. Prema Ilićevim podacima – na osnovu arhive preduzeća – 1985. godine ovaj OOUR postaje Konfekcija Lisca, da bi 1990. godine firma bila prvi i jedini put u svojoj istoriji preimenovana u – Lasica.

Prepoznatljivo ime ipak vraća već 1992. godine, ali postaje društveno preduzeće, da bi 2005. ne samo bilo „zacementirano“ ime Konfekcija Lisca, već i vlasnički udeli u nekadašnjem OOUR-u: 60 odsto kapitala pripalo je slovenačkoj majci firmi, dok je 40 odsto društvenog kapitala pretvoreno u udeo Akcionarskog fonda, dok ostatak „čeka“ da bude podeljen zaposlenima na osnovu Zakona o privatizaciji.

Foto: Pixabay

Struktura 60:40 vraćena je na osnovu Ugovora o sukcesiji i tako je slovenačka Lisca ponovo formalno ‘ušla’ u Liscu iz Babušnice, iako je zapravo nikada nije napustila. Naši pogoni nikada nisu bili zatvoreni niti je saradnja prekidana. Bilo je pokušaja privatizacije početkom 2000-ih, ali niko se nije javio za učešće na aukciji, da bi konačno ove godine slovenačka Lisca uspela u nastojanju da ukrupni vlasništvo“, objašnjava direktor Ilić.

Uoči aktuelnog preuzimanja, slovenačka kompanija imala je 67,83 odsto kapitala u Konfekciji Lisca iz Babušnice, 22,5 odsto pripadalo je Akcionarskom fondu, dok je učešće društvenog kapitala 9,65 odsto. To znači da po preuzimanju paketa Akcionarskog fonda slovenačka Lisca iz Sevnice postaje vlasnik nešto više od 90 odsto akcija Lisce iz Babušnice.

Budućnost pod jednim krovom

Slovenačka Lisca je i pre aktuelne transakcije povećavala udeo u kapitalu Lisce iz Babušnice. Prema javno objavljenim podacima Agencije za privredne registre (APR), poznata kompanija iz Sevnice uplatila je 17,6 miliona dinara kao novi novčani ulog u kapitalu i tako sa 60 došla na nešto više od 67 odsto učešća u kapitalu firme iz Babušnice.

Akcionarski fond, sa druge strane, nije povećavao svoj ulog, niti se menjala pozicija društvenog kapitala, pa je njihovo učešće u kapitalu Lisce iz Babušnice palo sa 28 na 22,5 odsto u slučaju AF, odnosno sa 12 odsto na 9,65 kada je reč o društvenom kapitalu.

Konfekcija Lisca Babušnica / Foto: Privatna arhiva

Sa nešto više od 90 odsto vlasništva u Lisci iz Babušnice, odnosno bez većih suvlasnika, slovenačka kompanija ima prostora da sprovede svoje planove, a Ilić kaže da su oni veoma ambiciozni.

Cilj naše matične kompanije u Sloveniji je da iz balkanskog brenda izraste u evropski i svetski brend, kao i da zaokruži ‘životni ciklus’ svojih proizvoda pod sopstvenim krovom – a to znači proizvodnju sirovina, šivenje, prodaju i razvoj. U Babušnici će se, kao i do sada, odvijati šivenje proizvoda i to je od strateškog značaja ne samo za našu firmu, već i za grad u narednih 15 do 20 godina„, istakao je Ilić.

Lisca iz Babušnice, iako svrstana u mala pravna lica, zapravo zapošljava više od 200 radnika u delu Srbije koji inače muku muči sa iseljavanjem i ubrzanim starenjem stanovništva.

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, Konfekcija Lisca iz Babušnice tokom prošle godine ostvarila je ukupan prihod od 196,5 miliona dinara, uz gubitak od 40,8 miliona dinara koji je u finansijskom izveštaju objašnjen nepopunjenim kapacitetima.

Sa druge strane, Lisca je u Babušnici investirala u proizvodnu opremu, kao i bezbednost zaposlenih, uključujući modernu mašinu za sečenje materijala i sisteme za usisavanje i izduvavanje tekstilne prašine koja nastaje tokom proizvodnje. U 2022. godini ova kompanija osvojila prvo mesto među firmama do 250 zaposlenih za poseban doprinos bezbednosti i zdravlju na radu i dobila povelju resorne uprave Ministarstva za rad.

KONFEKCIJA LISCA BABUŠNICA DOO, BABUŠNICA

Ž. NIKOLIĆA 83, 18330, Babušnica, Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
196.469.000,00 (2023)
Broj zaposlenih:
(2023)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.