Jednogodišnja uredba stupa na snagu

Slovenačka vlada nije povećala marže za gorivo

EURegionU fokusu

14.6.2024 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Slovenačka vlada nije povećala marže za gorivo Slovenačka vlada nije povećala marže za gorivo
Slovenačka vlada dala je saglasnost za novu Uredbu o formiranju cena pojedinih naftnih derivata, kojom se interval određivanja cene goriva zadržava na 14 dana.... Slovenačka vlada nije povećala marže za gorivo

Slovenačka vlada dala je saglasnost za novu Uredbu o formiranju cena pojedinih naftnih derivata, kojom se interval određivanja cene goriva zadržava na 14 dana.

I pored prvobitnih informacija o suprotnom, nisu menjane maksimalno dozvoljene marže za gorivo, koje su tražili trgovci naftom. Jednogodišnja uredba stupa na snagu, piše Seebiz.

Maksimalna dozvoljena trgovinska marža ostaje 0,0794 evra za litar benzina, 0,0783 evra za litar dizel goriva i 0,08 evra za litar mazuta.

Vlada Slovenije nije poslušala pozive trgovaca naftom da povećaju marže, koje su definitivno preniske za konkurentno poslovanje. Najpre je među materijalima vlade objavljen predlog koji je predviđao povećanje maksimalno dozvoljenih marži za benzin i dizel za dva lipa, ali je to, prema objašnjenju vladine službe za komunikacije (Ukom), bila greška.

Vlada je prvobitno planirala da produži interval za određivanje cena goriva sa 14 na 28 dana, što je, takođe, uznemirilo trgovce, ali se, po svemu sudeći, na kraju predomislila.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.