Uvoz iz Holandije ugrozio domaće mlekare

Zbog damping cena proizvođači sireva u Srbiji stavljaju “ključ u bravu”

AgrobiznisEUIzdvajamoSrbija

20.2.2023 13:35 Autor: Ljiljana Begović 8

Zbog damping cena proizvođači sireva u Srbiji stavljaju “ključ u bravu” Zbog damping cena proizvođači sireva u Srbiji stavljaju “ključ u bravu”
Proizvođači sireva u Srbiji su pred kolapsom, jer se u našu zemlju uvozi sir po dampinškim cenama iz EU. Dragan Stanimirović iz mlekare Ekomil... Zbog damping cena proizvođači sireva u Srbiji stavljaju “ključ u bravu”

Proizvođači sireva u Srbiji su pred kolapsom, jer se u našu zemlju uvozi sir po dampinškim cenama iz EU.

Dragan Stanimirović iz mlekare Ekomil za Biznis.rs kaže da je situacija katastrofalna, da se domaći proizvođači okreću uvozu i gase proizvodnju.

Sir se uglavnom uvozi iz Holandije po cenama od 2,7 evra po kilogramu, a njihova proizvođačka cena je oko šest evra, što znači da je preko 55 odsto damping. Kod nas se nikakve mere ne preduzimaju, što mlekare dovodi do kolapsa. Ja od 15. marta zaustavljam proizvodnju, otkazujem sve mleko”, ističe Stanimirović.

On kaže da su razlozi ovakve sitacije samo ekonomski i da trgovci idu na svoju zaradu jer uvoze sir po nižim cenama.

“Mali proizvođači će teško preživeti. Proizvodimo 25 do 30 tona sira mesečno, mi smo mala porodična firma, a od januara već imamo gubitke od oko 50.000 evra. Kada je reč o proizvodnji sira u Srbiji, troškovi proizvodnje po kilogramu iznose oko 700 dinara, ali se sir prodaje za 500 dinara za kilogram. Na osnovu ovakvih troškova cena sira bi trebalo bi da bude oko 850 dinara da bismo imali ikakvu zaradu”, ocenjuje naš sagovornik.

Prema njegovim rečima Holandija zbog ogromne proizvodnje mleka plasira svoje proizvode na evropsko tržište jer su im otkupljivači iz Kine otkazali, na tržište Rusije ne mogu, tako da su tržišni viškovi enormni u EU.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Nakon više sastanaka ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković sa predstavnicima proizvođača mleka dogovoreno je da se uvedu prelevmani (uvozne takse) na uvoz mleka i mlečnih proizvoda. Vlada Srbije je usvojila odluku koja se odnosi na uvođenje prelevmana od 15 dinara po litri mleka i za sireva od 30 dinara po kilogramu.

“Prelevmani na uvoz mleka i mlečnih proizvoda se uvode kako bi se zaštitila domaća proizvodnja od prekomernog uvoza”, kaže se u saopštenju vlade. Prelevman je uveden za sedam vrsta sireva: ementaler, čedar, edam, tilsit, kačkavalj, masdam i gaudu.

Predsednik udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić pozdravio je odluku države i istakao da je to dobra mera za proizvođače mleka.

„Mi smo svojim nastupima i zahtevima naveli da je prioritet svih prioriteta zaštita domaće proizvodnje mleka, zato što smo došli do dna što se tiče proizvodnje mleka. Mi smo došli do ovog trenutka gde je vlada donela konačnu odluku da se uvedu prelevmani. To jeste iznuđena odluka, ali najbolja moguća u ovim okolnostima i ministarstvo i vlada imaju našu punu podršku oko njenog sprovođenja. To je najbolja moguća odluka posle zabrane uvoza mleka, a što je trenutno neizvodljivo“, rekao je Vasić.

Sa druge strane za proizvođače sireva ova odluka nema veliki značaj.

“To ništa ne znači, jer se uvoze manje količine mleka nego sira. Sir supstituiše velike količine mleka, jedan šleper sira menja 12 šlepera mleka. Te mere će možda malo da ublaže uvoz, ali kada je reč o proizvodnji sira, mnoge mlekare će potpuno ukinuti proizvodnju sira i preći na uvoz umesto proizvodnje. Ovo nije tržišna utakmica već rat”, zaključio je Dragan Stanimirović iz mlekare Ekomil.

 • Anna

  20.2.2023 #1 Author

  I sa ovim uvoznim taksama uvozni sir će biti jeftiniji od domaćeg.

  Odgovori

 • GOCA BG

  20.2.2023 #2 Author

  Cena svakako diktira kupovinu uvozenih sireva,nazalost sve vise ljudi gleda cenu a ne kvalitet nasih domacih sireva…

  Odgovori

 • BRANA19

  21.2.2023 #3 Author

  Domace je domace.

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  21.2.2023 #4 Author

  Po svaku cenu treba omogućiti da domaća proizvodnja bude konkurenta pogotovo kada postoji damping jer je rusko tržište zatvoreno za Evropu.

  Odgovori

 • VERA

  21.2.2023 #5 Author

  Kupovinom domaćih proizvoda ulažemo u naše proizvođače da i sutra mogu da se bave stočarstvom i mlekarstvom a mi jedemo zdravu domaću hranu.

  Odgovori

 • COKA

  21.2.2023 #6 Author

  Potrska za domacu prozivodnju

  Odgovori

 • VOJKAN

  22.2.2023 #7 Author

  Država treba bude ta koja će da obezbedi sigurnost tržišta

  Odgovori

 • TATJANA

  27.2.2023 #8 Author

  Omogućiti im bolje uslove za rad

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...