nezadovoljni premijom i subvencijama

Mlekari najavili novi protest ukoliko država ne ispuni njihove zahteve

AgrobiznisSrbija

17.2.2023 18:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Mlekari najavili novi protest ukoliko država ne ispuni njihove zahteve Mlekari najavili novi protest ukoliko država ne ispuni njihove zahteve
Proizvođači mleka u Srbiji najavili su u petak novi protest jer nisu zadovoljni odlukom države o povećanju premije za taj proizvod na 15 dinara... Mlekari najavili novi protest ukoliko država ne ispuni njihove zahteve

Proizvođači mleka u Srbiji najavili su u petak novi protest jer nisu zadovoljni odlukom države o povećanju premije za taj proizvod na 15 dinara i subvencije po kravi na 30.000 dinara.

Vlasnik farme krava kod Pančeva Dejan Trajković izjavio je za Betu da proizvođači koji su prethodna dva dana imali dva sastanka traže da se premija poveća na 20 dinara, subvencija po grlu na 40.000 dinara i da se utvrdi minimalna cena mleka na 70 dinara, bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Predsednik države Aleksandar Vučić najavio je nedavno, a to ponovila i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, da će premija za mleko biti povećana sa deset na 15 dinara, a subvencija po kravi sa 25.000 na 30.000 dinara.

„Sačekaćemo još sedam dana da vidimo da li će država prihvatiti naše zahteve, a onda idemo u protest“, rekao je Trajković.

Dodao je da proizvođače ne interesuje to što se Tanasković, koja je tražila dozvolu da dođe na sastanak jer nije bila pozvana, pravdala da za veću finansijsku podršku nema para u budžetu.

Vlast je, kako je rekao Trajković, napravila problem kada je dozvolila nekontrolisan uvoz mleka umesto da je povećala podsticaje domaćim proizvođačima. Istakao je da je država pogrešnim odlukama napravila grešku i da sada „to treba da plati“.

Krave na pašnjaku
Foto: Unsplash.com

Nekontrolisan uvoz mleka je, prema njegovim rečima, omogućio da mlekare iz Evropske unije uvezu velike količine mleka i sada do 20 dinara po litru smanjuju otkupnu cenu domaćeg mleka koju su, kada je počela nestašica, podigle dok nisu dobile dozvolu za uvoz.

Predsednik Udruženja proizvođača mleka iz Banata Vukašin Baćina, koji je pre dvadesetak dana na razgovorima sa ministarskom Tanasković tražio premiju za mleko od 20 dinara i subvenciju po kravi od 50.000 dinara, rekao je da su nezadovoljni ponudom države, ali da neće blokirati puteve, nego Imlek.

„Imlek i pogrešne odluke države napravili su nam problem jer je dozvoljen nekontrolisan uvoz mleka iz zemalja EU u ogromnim količinama, pa su neke mlekare najavile da će manjim proizvođačima otkazati otkup“, rekao je Baćina koji ima farmu krava.

On je rekao da Imlek zaslužio da bude zatvoren, najmanje na mesec dana, zbog toga što je uvozno mleko pakovao u ambalažu koja upućuje da je reč o domaćem brendu. 

Dodao je da mu je mlekara kojoj prodaje taj proizvod smanjila otkupnu cenu mleka sa 70 dinara po litru na 56 dinara, a za drugi deo januara najavljuje dalje spuštanje cene na 51 dinar.

Baćina je rekao da proizvođači mleka traže da se zabrani uvoz mleka, osim kada postoji manjak na tržištu.

„Dolazi proleće i mogućnost ispaše krava kada će se povećati proizvodnja mleka i nije potreban uvoz“, rekao je Baćina.

Naveo je da je zahtev udruženja i da država utvrdi minimalnu cenu mleka koja bi iznosila 78 dinara po litru, bez PDV-a, a sa tim porezom 85 dinara, kako mlekare ne bi spuštale cenu po svojoj volji i ucenjivale proizvođače.

  • Tina

    17.2.2023 #1 Author

    Proizvodjaci najbolje znaju kakvo je stvarno stanje I koja je realna cena mleka I zato Im treba verovati I izaci im u susret

    Odgovori

    • Miks

      17.2.2023 #2 Author

      Izvini mozda znaju ali me i je obo jedno veliko s…. zasto. Pa ajde da napravimo monopol. Alo brate sto bih ja domace mleko.koje je puno. Nekih zaraza placao skuplje kad mogu da jeftinije platim eu mleko gde evropska unija garantuje kvalitet. Ja licno bih ukinuo sve subvencije. Ajde bre. Znaci ja kupim 5 krava i svaki mesec po 300 evrica to.je 1500 evrica pa ne moram nista da radim. Ukinuti domace proizvodjace nazovi mleka

      Odgovori

  • NATI29

    18.2.2023 #3 Author

    Kao i uvek protest na kraju pomogne

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    18.2.2023 #4 Author

    Svaka ozbiljna država strogo štiti svoju proizvodnju da bi ona opstala. Štrajkovi su izgleda jedini način da se skrene pažnja na velike probleme i da se oni reše.

    Odgovori

  • Lelica

    18.2.2023 #5 Author

    Sa razlogom se ljudi bune.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    18.2.2023 #6 Author

    Uvek uz poljoprivrednike i proizvodjace, ovo je vise toliko degradirajuce

    Odgovori

  • Dragana

    18.2.2023 #7 Author

    Njima malo a kupcima mnogo

    Odgovori

  • Milovan94

    18.2.2023 #8 Author

    Jadni ljudi, nije im lako kada država neće da stane u njihovu zaštitu

    Odgovori

    • Bella

      19.2.2023 #9 Author

      Drzavna sramota, jedna pakla cigara 300 dinata i jedna litra mleka 70 dinara, posle kazemo veliki mortalitet…

      Odgovori

  • Anna

    18.2.2023 #10 Author

    Mnogo toga mora da se promeni. Pre svega mora da se sprovede stroga kontrola i da se standardi usaglase sa evropskim. Na taj način moći će da izvoze i da prodaju ovde svoje mleko.

    Odgovori

  • MAŠA

    18.2.2023 #11 Author

    I treba, protest jos uvek moze nesto da promeni

    Odgovori

  • ZVE84

    19.2.2023 #12 Author

    Mogu samo da ostanu nezadovoljni.

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.2.2023 #13 Author

    Ako drzava nece da podrzi,dzaba im sve..

    Odgovori

  • Ika

    19.2.2023 #14 Author

    U losoj su situaciji, izgleda da moraju na protest

    Odgovori

  • Boba3

    19.2.2023 #15 Author

    Tesko je stocarima u zadnje vreme, drzava treba da im ispuni zahteve

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...