Istraživanje portala Biznis.rs: podrška poljoprivrednicima u Srbiji i regionu (2)

Poljoprivrednici u regionu dobijaju veće subvencije od srpskih ratara i farmera

AgrobiznisInvesticijeIzdvajamoPoslovanje

12.2.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 30

Poljoprivrednici u regionu dobijaju veće subvencije od srpskih ratara i farmera Poljoprivrednici u regionu dobijaju veće subvencije od srpskih ratara i farmera
Agroanalitičari, poljoprivrednici i svi oni koji se u Srbiji bave agrarom slažu se u tome da je domaćoj proizvodnji neophodna državna pomoć, ne samo... Poljoprivrednici u regionu dobijaju veće subvencije od srpskih ratara i farmera

Agroanalitičari, poljoprivrednici i svi oni koji se u Srbiji bave agrarom slažu se u tome da je domaćoj proizvodnji neophodna državna pomoć, ne samo da bi napredovala već da bi u aktuelnim kriznim vremenima uspela da preživi.

Domaći proizvođači često upoređuju državne subvencije sa zemljama u okruženju koje su i po deset puta veće, što automatski znači da su poljoprivredni proizvodi na tržištu konkurentniji.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut u razgovoru za Biznis.rs kaže da su razlike u ratarstvu između subvencija u Srbiji i zemalja u okruženju ogromne.

“Može se reći da je davanje naše države neuporedivo sa zemljama regiona”, ističe Kleut.

On kao primer navodi Mađarsku u kojoj subvencije iznose oko 300 evra po hektaru. Takođe, u Rumuniji su za ratare ista davanja kao i u Mađarskoj, s tim što poljoprivrednik koji se odluči da seje soju dobija dodatnih 100 evra po hektaru.

“Podsticaji države zavise od kulture koja se seje. U zemljama EU davanja za ratarsku proizvodnju idu od 300 do 600 evra po hektaru za biljnu proizvodnju. Kod nas je situacija takva da se za gazdinstvo od 20 hektara daje 4.000 dinara po hektaru, što je na nivou statističke greške u odnosu na troškove inputa u domaćoj proizvodnji”, ocenjuje Kleut.

Naš sagovornik se osvrnuo i na olakšice koje imaju farmeri u Hrvatskoj kada je reč o gorivu.

Ovce
Foto: Unsplash.com

“U Hrvatskoj je subvencionisano takozvano „plavo gorivo“, gde su poljoprivrednici oslobođeni plaćanja akcize na naftu i plaćaju samo njenu osnovnu cenu. To smo i mi nekad imali, davalo se oko 60 litara po hektaru, ali to je ukinuto preko noći, kao što su smanjene subvencije sa oko 16.000 dinara po hektaru na četiri hiljade”, objašnjava predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

U Bosni i Hercegovini su takođe veće subvencije za ratare i iznose 150 evra po hektaru.

Kada je reč o stočarstvu, kod nas su subvencije po grlu oko 24.000 dinara, dok su iznosi premija za litraže samog mleka mnogo veće u zemljama regiona, naročito onih koje pripadaju EU. U Republici Srpskoj, primera radi, osim premije i podsticaja za muzno grlo mlekari mogu da koriste i regresirano gorivo od 0,75 pfeninga za litar, 500 KM (oko 255 evra) po hektaru pšenice, 250 maraka (oko 127 evra) po hektaru ostalih strnih žita, subvencije za uvoz junadi, kao i podsticaje od 40 odsto za kapitalne investicije.

U Severnoj Makedoniji podsticaji iznose oko 95 evra po hektaru za proizvođače koji imaju na jednom ili više hektara pšenicu, ječam, raž, ovas i suncokret.

Agroekonomista Milan Prostran kaže da kada je reč o Sloveniji, a posebno Hrvatskoj, podsticaji koji se daju u ove dve zemlje ne mogu ni da se porede sa Srbijom jer su to članice EU.

“Sredstva se dobijaju na bazi određenih kriterijuma. Hrvatska novac za podsticaje poljoprivredi dobija iz fondova EU, ali i država dotira određene svote. Za ukupna davanja poljoprivredi zemljama EU se iz budžeta izdvaja 386 milijardi evra. Svaka zemlja povlači određene sume novca za svoje potrebe, prema određenim kriterijumima”, kaže Prostran.

Mladi farmeri imaju posebne privilegije u EU

Iz EU fondova se poslednjih godina posebno izdvajaju sredstva za male proizvođače i mlade poljoprivrednike. Procenat mladih poljoprivrednika u poslednjih osam godina u Hrvatskoj se povećao sa sedam na oko 13 odsto. U Sloveniji je manje od šest odsto mladih poljoprivrednika, od kojih su 20 odsto žene.

Mere podrške iz budžeta EU obuhvataju širok spektar prihvatljivih troškova koje mladi poljoprivrednici dosta koriste. Velika su davanja za nepoljoprivredne delatnosti na selu, za diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i proizvodnje. U zavisnosti od kulture koja se seje, godina, veličine gazdinstva mladi farmeri u Hrvatskoj dobijaju oko 800 evra po hektaru.

U Sloveniji obradivo zemljište iznosi oko 174.000 hektara, što je 36 odsto svih upotrebljivih poljoprivrednih površina. Posebna se pažnja, kada je o podsticajima reč, poklanja mladim poljoprivrednicima. Tako je u prethodnom budžetskom periodu dodeljeno blizu devet miliona evra za mlade koji tek pokreću biznis u poljoprivredi.

U okviru Programa ruralnog razvoja 2014-2020, čija je realizacija trajala do kraja prošle godine, ta početna pomoć dodeljena je 1.641 mladom poljoprivredniku, od čega su 18,4 odsto činile žene. Gotovo 70 odsto ili 1.140 mladih poljoprivrednika je uz ovu podršku obezbedilo posao na gazdinstvima. Većina korisnika ove pomoći ima između 30 i 40 godina (56,7 odsto). Najveći broj mladih farmera se bavi stočarstvom (nešto manje od 54 odsto), dok se svaki drugi bavi mlekarstvom.

Milan Prostran kaže da, imajući u vidu svetske probleme sa hranom, države koje se nalaze u okviru EU koncipirale su agendu zelene agrarne politike i u okviru tog plana se izdvajaju sredstva.

“Prosto su davanja u Srbiji neuporediva sa subvencijama koje se daju zemljama u EU, kao što je Hrvatska. Podrška agraru je oko 10 puta veća u odnosu na nas. Sa ovakvim nivoom subvencija mi i farmeri u EU nismo uporedivi niti konkurentni, izuzev za neke specifične proizvode kao što je malina, koja se retko proizvodi i u svetu. Ja sam mislio da ćemo u voćarstvu biti mnogo konkurentniji, ali to se nije desilo, dok nam je stočarstvo potpuno propalo. Osnovni problem je što mi nemamo sigurnost u proizvodnji, ne pratimo svetske trendove, pa su poljoprivrednici uvek u minusu”, zaključuje Milan Prostran.

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja: Ključ uspeha u poljoprivredi je zajedništvo

 • MAJA

  12.2.2023 #1 Author

  Nazalost je tako

  Odgovori

 • Nadja

  12.2.2023 #2 Author

  Ako ove godine ne povecaju za BAREM 5x, sledeća godina će biti godina gladnih. Bitno je da ima 700miliona za nacionalni stadion i za hiljade fiktivnih radnih mesta partijskih poltrona.

  Odgovori

 • MAJA

  12.2.2023 #3 Author

  Trebalo bi da se udruže i traže subvencije

  Odgovori

  • SNEZANA

   12.2.2023 #4 Author

   Tako je,da se bore zajedno za svoja prava.

   Odgovori

 • MAJALG

  12.2.2023 #5 Author

  Nazalost manje obradive povrsine a vece subvencije, to je pokazatelj koliko drzava ne subvencijonise tamo gde treba nego tamo nekim kvazi stranim investicijama.

  Odgovori

  • MARA

   12.2.2023 #6 Author

   Slažem se, zato i uvozimo sve I svašta..

   Odgovori

 • Milovan94

  12.2.2023 #7 Author

  Ne trebaju nama subvencije, nego treba dati pre svega mogućnost našem seljaku da plasira svoje proizvode i da može od svog rada da pristojno živi.

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  12.2.2023 #9 Author

  Ovo je pitanje za godine unazad.
  Opšta pljačka poljoprivrednika na više nivoa
  plus subvencije koje nisu nikakve a privilegovani koriste.

  Odgovori

  • IVAN

   12.2.2023 #10 Author

   Nazalost decenijama je tako.

   Odgovori

 • Tina

  12.2.2023 #11 Author

  Nije adekvatno porediti sa drugim zemljama. Nasi poljoprivrednici su sposobni tako da odgovarajuca dobijena sredstva iskoriste mnogo puta bolje nego ostali u susednim regionima

  Odgovori

 • BRANA19

  12.2.2023 #12 Author

  Nista cudno , treba im dati uslove za rad,pre svega..

  Odgovori

 • Dea

  12.2.2023 #13 Author

  O kakvim subvencijama mi pricamo,nepovratni poljoprivedni krediti su sada poceli da naplacuju ljudima taj kredit i to sa kamatama

  Odgovori

 • kaćica

  12.2.2023 #14 Author

  Nista novo,uvek bilo i bice.

  Odgovori

 • Lelica

  12.2.2023 #15 Author

  Nista novo a ni cudno.

  Odgovori

 • MADMAX

  12.2.2023 #16 Author

  Uvoznički lobi uništava poljoprivredu.

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  12.2.2023 #19 Author

  Treba da se bore za svoja prava

  Odgovori

 • GOCA BG

  12.2.2023 #20 Author

  Problemi su poceli godinama unazad,nasa poljhoprivreda je na najnizoj grani,nije se ulagalo,mali broj radi i nazalost sada tu ne moze nista da se ucini…

  Odgovori

 • DANIJELA

  12.2.2023 #21 Author

  Poljoprivredni proizvodjaci kod nas nisu adekvatno placeni decenijama unazad, nazalost. To treba da se promeni jer su nam poljoprivredni proizvodi svima potrebni.

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  12.2.2023 #22 Author

  Nosimo se kao Evropa samo su nam standardi malo niži te bi trebalo što pre da budemo u istom rangu.

  Odgovori

 • TATJANA

  12.2.2023 #23 Author

  Ne verujem da se kod najgori uslovi za poljoprivredu, ali da nije sjajno, slazem se

  Odgovori

 • MARA

  12.2.2023 #24 Author

  Trebalo bi podjednako svi da dobijaju..

  Odgovori

 • FRUIT04

  12.2.2023 #25 Author

  Srbija uvek bila poslednja Rupa na sviralu.

  Odgovori

 • DUSICA

  12.2.2023 #26 Author

  Treba država mnogo više da ulaže i pomaže poljoprivredu.

  Odgovori

 • VILENJAK

  12.2.2023 #27 Author

  U svemu nas degradiraju…

  Odgovori

 • VOJKAN

  13.2.2023 #28 Author

  Treba podstaći sve, i farmere i stočare i poljoprivrednike

  Odgovori

 • Svoj

  13.2.2023 #29 Author

  Da ne bi bilo nagadjanja i neproverenih informacija treba od monistarstva poljoprivrede navedenih drzava traziti podatke o subvencijama i ostalim beneficije ako ih ima
  Takodje treba traziti i sta drzavi mora da plati svaki poljoprivrednik kao sto je porez na imovinu i slicno. I ne treba olako reci da su poljoprivrednici u minusu. Treba posebno posmatrati mala gazdinstva u odnosu na velika. Mnogi lepo zive od poljopribrede. I treba. Ali onda ne kukajte. Bolje da se novac od subvencija bolje i postenije preraspodeli .

  Odgovori

 • Lora

  3.4.2023 #30 Author

  Jedan Kurti daje subvencije 450e po ha a Srbija sicu. Još su uveli E Agrar da se što manje ljudi snadje. Zašto bi u Srb nešto išlo lako kad moze komplikovano ….

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...