SRBIJAGAS I EPS MORAJU DA DONOSE PROFIT, resorna ministarka najavljuje reformu ovih preduzeća

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

10.12.2020 10:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SRBIJAGAS I EPS MORAJU DA DONOSE PROFIT, resorna ministarka najavljuje reformu ovih preduzeća SRBIJAGAS I EPS MORAJU DA DONOSE PROFIT, resorna ministarka najavljuje reformu ovih preduzeća
“Srbijagas i EPS su najznačajnija dva preduzeća u ovoj zemlji, stubovi ekonomskog razvoja Srbije i moraju da donose profit. Za to su nam potrebne... SRBIJAGAS I EPS MORAJU DA DONOSE PROFIT, resorna ministarka najavljuje reformu ovih preduzeća

“Srbijagas i EPS su najznačajnija dva preduzeća u ovoj zemlji, stubovi ekonomskog razvoja Srbije i moraju da donose profit. Za to su nam potrebne reforme, da se razdvoje delatnosti, da postoji pregledno poslovanje, jasne javne nabavke i projekti koji ne kasne. I to nije pitanje jednog čoveka, već celog sistema”, izjavila je za RTV Vojvodine ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da je puno problema u Srbijagasu i Elektroprovredi Srbije i da je neophodno redefinisanje planova investiranja. „Važno je da se smanje gubici da bi dobili kvalitet, da imamo efikasna, moderna i moćna preduzeća u energetici“, naglasila je Zorana Mihajlović.

Ona je dodala i da će plan reformi ovih preuzeća biti javno objavljen te da je neophodno da se izdvoje Transportgas i Distribucijagas jer gubimo milione evra samo u transportnoj mreži.

Foto: Printscreen youtube

“U decembru ćemo verovatno imati kazne od Energetske zajednice. To znači da u 2021. nećemo moći da utičemo ni na jednu odluku u EZ jer Srbijagas nije odvojio svoje Delatnosti“, naglasila je resorna ministarka.

Ona je dodala da nema ništa protiv da neko bude direktor javnog preduzeća 10 ili 15 godina, ako donosi rezultate. Zorana Mihajlović je naglasila da je Srbija gas morao da realizuje gasifikaciju Srbije, gasne interkonekcije i da institucionalizacija pojedinaca mora da prestane.

Ona je naglasila da se u rudarstvu i energetici realizuje nekoliko važnih projekata, te da će se izmenom zakona stvoriti povoljan prostor za nove investicije.

Gasovodne cevi
Foto: Pixabay.com

Pored RTB Bor, tu je projekat “Jadarit”, investicija vredna dve milijarde evra, koja će zaposliti 2.000 radnika, u kojoj će se koristiti najbolje i najnovije tehnologije, istakla je Mihajlović i dodala da se gradi deo Kostolca B3, za koji kaže da predugo traje.

Ona je naglasila da je “naša vizija da se sklonimo od uglja, najprljavijeg izvora energije”. Mihajlović dodaje da je za Srbiju važno i da imamo više dobavljača gasa, zato je gasna interkonekcija Niš-Dimitrovgrad između Srbije i Bugarske značajna, a nema razloga i da se ne pravi interkonekcija i sa Rumunijom.

Resorna ministarka je najavila i novi zakon o obnovljivim izvorima energije kao i digitalizaciju energetskog sektora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...