Prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove

Srbijavode predstavile pametni sistem za odbranu od poplava

BiznisEUInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

13.12.2021 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Srbijavode predstavile pametni sistem za odbranu od poplava Srbijavode predstavile pametni sistem za odbranu od poplava
U javnom preduzeću (JP) Srbijavode predstavljen je Pametni sistem za upravljanje odbranom od poplava i SCADA sistem koji služi za daljinsku kontrolu i upravljanje... Srbijavode predstavile pametni sistem za odbranu od poplava

U javnom preduzeću (JP) Srbijavode predstavljen je Pametni sistem za upravljanje odbranom od poplava i SCADA sistem koji služi za daljinsku kontrolu i upravljanje radom crpnih stanica.

Događaj se održavao u okviru projekta Unapređenje srednjoročnog i dugoročnog planiranja mera prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove, koji finansira Zeleni klimatski fond, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a na inicijativu JP Srbijavode, saopštili su iz ovog preduzeća.

Tokom sve češćih iznadprosečnih padavina koje se javljaju kao posledica klimatskih promena na globalnom nivou, ali i na nivou naše zemlje, potreba za interventim delovanjem postala je svakodnevnica.

Kako bi delovali preventivno, JP Srbijavode su uz veliku pomoć Evropske delegacije, UNDP-a, kao i kroz međusektorsku i međuresornu saradnju rad na razvoju informacionih tehnologija, kao i konstruisanju pametnih sistema za ranu najavu podigli na viši nivo.

Predstavnicima medija su se ovim povodom obratili direktor JP Srbijavode Goran Puzović i Žarko Petrović, rukovodilac sektora za vitalni razvoj UNDP.

„Cilj je da možemo na pravi način da kontrolišemo sve slivove, da njima upravljamo, i da predupredimo teške situacije“, istakao je Puzović, prenosi eKapija.

On je takođe najavio je da će u naredne tri godine sve crpne stanice biti povezane u ovaj sistem, a da je cilj da u narednih pet godina celu Srbiju imamo u ovom sistemu.

Petrović je naglasio da nas u bliskoj budućnosti očekuju periodi intenzivnih iznadprosečnih padavina i da za te periode moramo biti spremni, prenosi eKapija.

„Moramo da ih predupredimo i predvidimo na vreme i upravo je to ono što nam ovaj sistem omogućava, pravovremenim određivanjem mesta mogućeg formiranja poplavnog talasa, kako bi mere zaštite bile uspešno sprovedene“, rekao je Petrović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...