Nemačka federalna vlada i savezne države postigle dogovor

Za saniranje štete od poplava 30 milijardi evra

SvetVesti

10.8.2021 19:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za saniranje štete od poplava 30 milijardi evra Za saniranje štete od poplava 30 milijardi evra
Nemačka federalna vlada i savezne države postigle su u utorak dogovor o fondu za saniranje štete i obnovu objekata od poplava u iznosu od... Za saniranje štete od poplava 30 milijardi evra

Nemačka federalna vlada i savezne države postigle su u utorak dogovor o fondu za saniranje štete i obnovu objekata od poplava u iznosu od 30 milijardi evra (35 milijardi dolara), javlja Reuters pozivajući se na dva izvora iz vlade.

Obilne kiše i poplave pogodile su prošlog meseca mnoge gradove u zapadnoj i južnoj Nemačkoj, u kojima je život izgubilo više od 180 ljudi.

Obezbeđenje 28 milijardi evra, od ukupnog fonda od 30 milijardi, biće podeljeno između federalne vlade i saveznih država, rekli su Reutersovi izvori, a preneo je Tanjug.

Preostala sredstva od dve milijarde evra obezbediće Berlin za infrastrukturne projekte kao što su auto-putevi.

Podsetimo, oko 1.300 osoba u Nemačkoj smatra se nestalim nakon što su najjače kiše u poslednjih 100 godina prouzrokovale poplave u zapadnoj Evropi u kojima je život izgubilo ne manje od 55 ljudi. U Nemačkoj je stradalo 49 osoba, a u Belgiji pet. Poplavama su pogođeni Luksemburg i Holandija.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je tada boravila u zvaničnoj poseti Vašingtonu, opisala je poplave kao „katastrofu“ i „tragediju“. Pored izraza podrške ona je uputila i obećanje da će vlada izraditi strategiju dugoročne pomoći u oporavku ugroženih područja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...