Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Katastrofalne poplave u zapadnoj Evropi

Desetine mrtvih, stotine nestalih u Nemačkoj i Belgiji

SvetVesti

16.7.2021 09:10 Autor: Vladimir Jokanović 0

Desetine mrtvih, stotine nestalih u Nemačkoj i Belgiji Desetine mrtvih, stotine nestalih u Nemačkoj i Belgiji
Oko 1.300 osoba u Nemačkoj smatra se nestalim nakon što su najjače kiše u poslednjih 100 godina prouzrokovale poplave u zapadnoj Evropi u kojima... Desetine mrtvih, stotine nestalih u Nemačkoj i Belgiji

Oko 1.300 osoba u Nemačkoj smatra se nestalim nakon što su najjače kiše u poslednjih 100 godina prouzrokovale poplave u zapadnoj Evropi u kojima je život izgubilo ne manje od 55 ljudi. U Nemačkoj je stradalo 49 osoba, a u Belgiji pet. Poplavama su pogođeni Luksemburg i Holandija.

U najteže pogođenoj nemačkoj pokrajini Rajna-Palatinat, nestalim se smatra 1.300 ljudi u okrugu Arveiler, saopštile su lokalne vlasti, prenosi CNN. Poplavama su teško pogođene Severna Rajna-Vestfalija i Saarska, dok je plovidba na Rajni prekinuta.

Ekstremno velike količine kiše pale su od srede do četvrtka u većem delu nekadašnje Zapadne Nemačke i zemalja Beneluksa. U Kelnu je palo 154 milimetara kiše za 24 sata, što je dvostruko više od mesečnog proseka za jul. U Rajferšajdu je palo 207 milimetara kiše za devet sati.

Foto: Tanjug/Ap

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja boravi u zvaničnoj poseti Vašingtonu, opisala je poplave kao „katastrofu“ i „tragediju“. Pored izraza podrške ona je uputila i obećanje da će vlada izraditi strategiju dugoročne pomoći u oporavku ugroženih područja.

U susednoj Belgiji najmanje šest osoba poginulo je u poplavama u južnom delu Valonije, oblasti koja se graniči sa Severnom Rajnom-Vestfalijom. U holandskom gradu Mastrihtu stanovništvo je pozvano na evakuaciju, a Italija i Francuska poslale su spasioce i pripadnike civilne zaštite u pomoć najugroženijima.

Foto: Tanjug/AP

Pomoć je ponudila Velika Britanija, dok je Evropska unija aktivirala mehanizam civilnog odgovora na vanredne situacije, kako bi pomogla oblastima Belgije koje su pogođene poplavama, navedeno je u saopštenju Evropske komisije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...