PROFESOR PETAR ĐUKIĆ ZA BIZNIS.RS

Srbiji je potreban novi aranžman sa MMF

SrbijaVesti

1.2.2021 12:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbiji je potreban novi aranžman sa MMF Srbiji je potreban novi aranžman sa MMF
„Srbiji je potreban novi aranžman sa MMF, a bilo bi dobro da on podrazumeva i povlačenje finansijskih sredstava od Fonda, s obzirom na velike... Srbiji je potreban novi aranžman sa MMF

„Srbiji je potreban novi aranžman sa MMF, a bilo bi dobro da on podrazumeva i povlačenje finansijskih sredstava od Fonda, s obzirom na velike troškove države i neizvesnost trajanja pandemije korona virusa“, izjavio je za Biznis.rs profesor ekonomije na Tehnološko-metalurškom fakultetu dr Petar Đukić.

Foto: Printscreen youtube

On je podsetio da je Srbija u prošloj godini imala deficit budžeta od skoro devet odsto BDP, a da je u ovoj godini planiran deficit državne kase od tri odsto bruto društvenog proizvoda, dok će sa druge strane globalni oporavak od ekonomskih posledica pandemije korona virusa ići sporije nego što se to prvobitno procenjivalo i da će se posledice korona krize osećati i u ovoj, ali i u narednim godinama.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će narednih dana početi pregovori sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom aranžmanu sa Srbijom, koji bi, prema njegovim rečima mogao da bude zaključen do sredine ove godine. Ranije je najavljivano da bi i novi aranžman sa MMF mogao da bude savetodavnog karaktera, kao i prethodni, bez povlačenja finansijskih sredstava. Inače, Srbija je krajem prošle godine uspešno okončala savetodavni aranžman sa MMF, u javnosti nazvan kao “čuvarkuća”.

Profesor Đukić smatra da bi Srbija mogla da pozajmi novac od MMF u okviru novog aranžmana, jer su ta sredstva povoljnija od uslova koje Srbija može da ostvari zaduživanjem na međunarodnom tržištu kapitala.

Kasica prasica i dinari
Foto: Shutterstock

On ističe da bi glavni elementi novog aranžmana sa MMF mogli da se odnose na reformu velikih javnih preduzeća, pre svega EPS i Srbijagasa, kao i lokalnih komunalnih preduzeća, kako bi postali efikasniji.

Đukić veruje da će MMF insistirati i na daljoj reformi državne uprave, kao i Poreske uprave, uspostavljanju platnih razreda u javnom sektoru, a posebno na održavanju fiskalne i makroekonomske stabilnosti.

On je takođe naglasio da je poslednjih godina MMF bio veoma važan partner u sprovođenju ekonomskih reformi u Srbiji, zajedno sa Evropskom Unijom, kroz proces evrointegracija.

Tagovi
MMF SRBIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...