Održan prvi sastanak sekretara SES posle 20 godina

Srbiji neophodni jaki lokalni socijalno-ekonomski saveti

SrbijaVesti

14.6.2021 17:01 Autor: Ljiljana Begović 0

Srbiji neophodni jaki lokalni socijalno-ekonomski saveti Srbiji neophodni jaki lokalni socijalno-ekonomski saveti
Jedan od zaključaka konferencije povodom sastanka sekretara socijalno-ekonomskih saveta je da situacija na lokalu nije zadovoljavajuća. Ukazano je da je poslednji sastanak tek drugi... Srbiji neophodni jaki lokalni socijalno-ekonomski saveti

Jedan od zaključaka konferencije povodom sastanka sekretara socijalno-ekonomskih saveta je da situacija na lokalu nije zadovoljavajuća.

Ukazano je da je poslednji sastanak tek drugi te vrste u 20 godina dugoj istoriji socijalnog dijaloga u Srbiji.

Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta i predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić je istakao da je funkcionisanje ovih saveta na lokalu važno kako zbog radnika i preduzeća u tim sredinama tako i samih lokalnih samouprava.

„Cilj republičkog SES je da obezbedi punu podršku lokalnim socijalno-ekonomskim savetima. Pokušavamo da kao standard postavimo ne samo komunikaciju između republičkog i lokalnih saveta već da budemo i savetodavno telo za osnivanje i bolji rad lokalnih saveta“, rekao je Nenezić.

Članica SES i ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević istakla je da jaki lokalno socijalno-ekonomski saveti jesu važni jer ljudi na lokalu najbolje znaju tamošnje probleme i izazove sa kojima se te sredine suočavaju.

„Njihov posao nisu samo pitanja iz oblasti radnih prava već i socijalne zaštite, zatim zaštite i bezbednosti na radu, kao i neka pitanja iz oblasti prosvete“, istakla je Darija Kisić Tepavčević, prenosi Tanjug.

Član SES i predsednik UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković je ocenio da je ovo istorijski dan za Srbiju jer se posle više od jedne decenije ponovo održava sastanak sa sekretarima lokalnih SES.

Zoran Stojiljkovic

„Ako uspemo da oživimo lokalne savete i lokalni dijalog onda smo nešto učinili. Socijalni dijalog u Srbiji ima šansu ako postoji sistem i mreža koja pokriva zemlju od republičkog i pokrajinskog saveta do lokalnih“, naglasio je on.

Stojiljković je ukazao da je Socijalno-ekonomskom savetu do sada falilo to što je bio bez udova i trupa jer nije imao spomenutu lokalnu mrežu i jer su sindikati i poslodavci u poslednjih desetak godina marginalizovani u velikim socijalnim fondovima gde su predstavnici vlasti, kako je rekao, predominantni.

Prema rečima potpredsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije Gorana Milića sastanci sa sekretarima lokalnih SES, su odlična prilika za razmenu iskustava i da se vidi šta je dosadašnja praksa pokazala kao dobro a šta loše rešenje.

Istakao je da je veoma važno da se u narednom periodu maksimalno pospešuje socijalni dijalog u Srbiji i pomaže njegov razvoj u lokalnim sredinama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...