Cene hrane porasle za 84,6 odsto u odnosu na 2021. godinu

Šri Lanka u avgustu zabeležila rast godišnje stope inflacije iznad 70 odsto

BankeNovacSvetVesti

22.9.2022 15:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Šri Lanka u avgustu zabeležila rast godišnje stope inflacije iznad 70 odsto Šri Lanka u avgustu zabeležila rast godišnje stope inflacije iznad 70 odsto
Šri Lanka, koja se bori sa najvećom ekonomskom krizom u više od sedam decenija, u avgustu je zabeležila rast godišnje inflacije iznad 70 odsto.... Šri Lanka u avgustu zabeležila rast godišnje stope inflacije iznad 70 odsto

Šri Lanka, koja se bori sa najvećom ekonomskom krizom u više od sedam decenija, u avgustu je zabeležila rast godišnje inflacije iznad 70 odsto.

Prema zvaničnim podacima, cene hrane su na međugodišnjem nivou porasle 84,6 odsto. Južnoazijska zemlja sa 22 miliona stanovnika ove godine upala je u finansijski i politički haos, uzrokovan nestašicom stranih valuta.

Država nije mogla da priušti uvoz ključnih dobara, među kojima su i gorivo, poljoprivredno đubrivo i lekovi. Prošlog meseca, iz centralne banke Šri Lanke je saopšteno da se očekuje da će inflacija biti ublažena nakon što dostigne 70 odsto, piše BBC.

Zvanične cifre objavljene prošle nedelje pokazale su kontrakciju ekonomije za 8,4 odsto u tri meseca zaključno s krajem avgusta.

Pre pandemije, Šri Lanka se, kada su u pitanju strane valute, najviše oslanjala na turizam. Međutim, zatvaranje granica sa ciljem da se zaustavi širenje korona virusa zadržalo je turiste, što je dalje negativno uticalo na ekonomiju ove zemlje.

Zbog takve situacije, u kombinaciji sa neadekvatnim državnim upravljanjem koje je trajalo godinama, Šri Lanka početkom ove godine nije bila u mogućnosti da otplati svoje dugove.

Ranije ovog meseca Šri Lanka je postigla preliminarni dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) za pozajmicu od 2,9 milijarde dolara. Međutim, sporazum zavisi od toga da zemlja takođe dobije sredstva od privatnih kreditora.

Indija je u utorak saopštila da je započela pregovore sa Šri Lankom o restrukturiranju duga i rekla da će ponuditi dugoročne investicije. Ova zemlja je ranije obezbedila skoro milijarde dolara finansijske pomoći susednoj zemlji.

Indijske vlasti su takođe odložile plaćanje uvoza iz Šri Lanke u vrednosti od 1,2 milijarde dolara i ponudile kreditnu liniju od 55 miliona dolara za uvoz đubriva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...