Naše kompanije predstaviće svoju ponudu i Izvozni potencijal domaćih proizvoda

Srpska hrana na sajmu u Moskvi

AgrobiznisBiznisManifestacijeSrbijaSvetU fokusuVesti

10.4.2021 17:21 Autor: Redakcija Biznis.rs

Srpska hrana na sajmu u Moskvi Srpska hrana na sajmu u Moskvi
Srpska prehrambena industrija i ove godine predstaviće se na sajmu Prodekspo u Moskvi, gde će od 12. do 16. aprila, u organizaciji Privredne komore... Srpska hrana na sajmu u Moskvi

Srpska prehrambena industrija i ove godine predstaviće se na sajmu Prodekspo u Moskvi, gde će od 12. do 16. aprila, u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Razvojne agencije Srbije, svoju ponudu i izvozni potencijal promovisati 11 domaćih kompanija, saopštila je PKS.

Na najvećoj izložbi prehrambene industrije u Rusiji i Zajednici nezavisnih država (ZND), u okviru Nacionalnog paviljona Srbije proizvodne programe i izvozne kapacitete predstaviće kompanije Mlekara Šabac, Mlekara Ub, Imlek, Padinska Skela, Carnex Vrbas, Industrija mesa Tolopa, Bačka Topola, Masli, Leskovac, Zlatiborac, Beograd, Itn Group, Beograd, Master Fruits, Beograd, Mambikom Agrar, Beograd i Mirax Agrar Beograd.

„Na sajmu u Moskvi biće predstavljena ponuda srmznutog voća i povrća, mleka i mlečnih proizvoda, suhomesnatih-delikatesnih proizvoda, gotovih jela i pašteta, kao i sušenog voća. Srpski proizvod je cenjen, prepoznat kao kvalitetan, tradicionalno ima kupce i velika je potražnja. Tržište Rusije i ZND je ogromno i treba u što većoj meri iskoristiti taj potencijal. Privredna komora Srbije i predstavništvo u Moskvi intenzivno rade na povezivanju srpskih proizvođača i ruskih kupaca“, rekao je Dejan Delić, direktor Predstavništva PKS u Moskvi.

Foto: Printscreen PKS

Dodaje da zahvaljujući jedinstvenom, preferencijalnom trgovinskom sporazumu sa Ruskom Federacijom i bescarinskom izvozu na tržište od više od 144 miliona stanovnika, srpski proizvodi su u startu konkurentniji u odnosu na druge, uvozne proizvode.

U 2020. godini Srbija je najviše izvozila sveže jabuke, soju, sir, breskve i nektarine, hranu za pse i mačke, sadnice voća, sveže jagode, smrznuto voće, maline i kupine, a i pored svih otežavajućih okolnosti usled pandemije Covid-19, srpski izvoz beleži pozitivne rezultate i rast od 5,2 odsto.

Prodekspo svake godine poseti oko 70.000 posetilaca iz više od 110 zemalja. Ove godine na sajmu će izlagati 2.660 izlagača iz 73 zemlje sveta, dodaje se u saopštnju PKS.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...