potpuno usaglašene laboratorijske analize za srbiju, albaniju i severnu makedoniju

Srpska veterina i fitosanitarna zaštita spremne za neometanu razmenu hrane

AgrobiznisBiznisRegionSrbijaVesti

28.12.2021 14:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srpska veterina i fitosanitarna zaštita spremne za neometanu razmenu hrane Srpska veterina i fitosanitarna zaštita spremne za neometanu razmenu hrane
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pozvao je u utorak poslanike da podrže Sporazum o saradnji u veterinarsko, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za... Srpska veterina i fitosanitarna zaštita spremne za neometanu razmenu hrane

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pozvao je u utorak poslanike da podrže Sporazum o saradnji u veterinarsko, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje, koji je potpisan u Tirani 21. decembra u okviru Otvorenog Balkana.

“Srpska veterina i srpska fitosanitarna zaštita su apsolutno spremne za ovaj projekat od ponedeljka, 3. januara”, rekao je Nedimović u Skupštini Srbije.

On je podsetio da do sada uopšte nisu bile priznate laboratorijske analize hrane, bez obzira da li je biljnog ili životinjskog porekla, u međusobnoj trgovini između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

“Kada neko poželi da hranu iz Elbasa pošalje za Beograd, Novi Sad, Suboticu ili iz Niša za Kumanovo, svaki put hrana je na prelazu morala da bude ponovo uzorkovana i da se čeka na analize, pa da se tek onda nađe na tržište hrane”, objasnio je Nedimović.

Prema njegovim rečima, sa ovim sporazumom te barijere se apsolutno ruše.

“Potpuno su usaglašene laboratorijske analize za ove tri zemlje, i sve što je izdato u Tirani važi i u Zrenjaninu, sve što je izdato u Novom Sadu važi i u Tetovu…”, rekao je ministar.

Kako je naveo, suština je da na graničnom prelazu koji je najfrekventniji Preševo-Tabanovci nema zaustavljanja robe biljnog i životinjskog porekla, a pri tome se potpuno poštuje načelo bezbednosti hrane.

“Jako je važno da ceo ovaj prostor u razmeni hrane koji je sada vredeo oko 450 miliona evra, naraste do milijardu evra”, rekao je on.

Nedimović je naveo da će zbog bezbednosti hrane postojati takzovani monitoring koji je međusobno usaglašen.

“To je broj pošiljaka koji se slučajnim uzorkom na granici o trošku države na čijoj se teritoriji testira”, rekao je Nedimović i istakao veliki značaj „Otvorenog Balkana“.

“Ova priča je priča za istoriju, priča za uvezivanje tržišta. Mi smo sa projektom ‘Open Balkan’ dobili još 50 odsto ljudi koji će biti konzumenti srpske hrane. Dobili smo prostor na kojem će za 50 procenata više svakoj zemlji biti više radne snage slobodno”, rekao je Nedimović.

Očekuje da će u prvim danima, kako je rekao, biti tehničkih “zavrzlama”, ali će to biti u hodu otklonjeno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...