Geopolitičke tenzije oko Ukrajine na vrhuncu

Šta bi značilo isključivanje Rusije iz sistema SWIFT?

AnalizaBankeNovacSvetU fokusuVesti

24.1.2022 13:17 Autor: Vladimir Jokanović 1

Šta bi značilo isključivanje Rusije iz sistema SWIFT? Šta bi značilo isključivanje Rusije iz sistema SWIFT?
Pretnja Vašingtona da će u slučaju eskalacije situacije u Ukrajini, Sjedinjene Američke Države zabraniti ruskim bankama da obavljaju dolarske transakcije i dovesti od njihovog... Šta bi značilo isključivanje Rusije iz sistema SWIFT?

Pretnja Vašingtona da će u slučaju eskalacije situacije u Ukrajini, Sjedinjene Američke Države zabraniti ruskim bankama da obavljaju dolarske transakcije i dovesti od njihovog isključenja iz sistema međunarodnog platnog prometa SWIFT, razlog je za zabrinutost građana Rusije za sudbinu njihovih deviznih depozita u bankama.

Zabrana transakcija u dolarima malo se razlikuje od pretnje isključivanja ruskih banaka iz SWIFT sistema, koji koristi više od 11.000 banaka u svetu, prenosi Vzglyad. Isključivanje Rusije iz sistema SWIFT zakomplikovalo bi eksterne transakcije sa bilo kojom valutom, dok bi se zabrana dolarskih transakcija ticala samo jedne valute.

U slučaju isključivanja Rusije iz sistema SWIFT, Amerikancima bi bila potrebna podrška EU i privatnih banaka. Reč je, u stvari, o privatnoj kompaniji čiji su osnivači 248 banaka iz 19 zemalja, čije sedište je u Belgiji. U slučaju odvajanja Irana od ovog sistema, SAD nisu imale problem da pridobiju Brisel, ali u slučaju Rusije koja je značajan trgovinski partner EU, situacija nije sasvim jasna.


S druge strane, Vašingtonu niko nije potreban da bi lišio ruske banke prava obavljanja dolarskih transakcija. Ministarstvo finansija SAD ima mogućnost da naredi kompanijama da ne obavljaju transakcije sa ruskim bankama, pojedinim ili svim. Od ove mere trpele bi i SAD, ali bi udarac za ruski bankarski sistem bi nesrazmerno veći, uključujući i oblast poverenja u banke, koja je najvažnija u finansijama, ocenili su eksperti.

Foto: Pixabay

Prema prošlogodišnjim podacima Rusi su imali više od 90 milijardi dolara u deviznim depozitima. Neke banke već su saopštile da će u slučaju oštrih sankcija građani moći da podignu svoje uloge. Međutim ostaje pitanje u kojoj valuti će im novac biti vraćen, a ukoliko to bude rublja, po kojem kursu će biti izvršena konverzija. U slučaju zabrane transakcija u dolarima, neće biti mogućnosti zamene rublji za dolare. Finansijski stručnjaci savetuju Rusima da uloge prebace u evre ili švajcarske franke, ili u zlato.

Važno je i pitanje, da li će SAD eventualno zabraniti transakcije sa svim ruskim bankama odjednom ili će sankcije biti uvođene postepeno? Stručnjaci veruju da je realnija druga opcija, kao i da će sve zavisiti od toga koliko bi vojna eskalacija potrajala, ukoliko je bude, i koliko bi bila intenzivna, pre svega po broju žrtava.

Sudeći prema izveštajima zapadnih medija, vojna invazija Rusije na Ukrajinu samo što nije počela. Moskva to odlučno demantuje i upozorava da bi provokacije mogle da dođu sa ukrajinske strane, napominjući da će u tom slučaju odgovoriti. U ponedeljak je započela evakuacija porodica amerilkih diplomata iz Kijeva. Diplomatama je takođe ostavljena mogućnost da dobrovoljno napuste ukrajinsku prestonicu. Za to vreme iz SAD u Ukrajinu stižu kontingenti naoružanja i vojne opreme.

Foto: Beta/AFP

Povodom odluke SAD da povuče porodice diplomata iz Ukrajine u ponedeljak se oglasila EU, navodeći da neće slediti ovu odluku SAD, prenosi AFP. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Joseph Borrell) naveo je da nema potrebe da se „dramatizuje“ situacija oko Rusije dok su pregovori sa Moskvom u toku. „Pregovori traju i ne mislim da treba da napustimo Ukrajinu”, poručio je Borelj pred sastanak Saveta ministra spoljnih poslova EU u Briselu.

Uporedo sa tvrdnjama da Moskva sprema invaziju na Ukrajinu, Velika Britanija je optužila Rusiju da priprema smenu režima u Kijevu. Britansko Ministarstvo spoljnih poslova nije iznelo konkretne dokaze za ove tvrdnje, ali navodi da su ruske obaveštajne službe u kontaktu sa više bivših ukrajinskih zvaničnika u sklopu planiranja predstojeće invazije.

  • SUNCOKRET

    25.10.2022 #1 Author

    Svakako to ne bi oduševilo Rusiju ali bi se ona izvukla iz te situacije. Mislim da bi se na kraju sve obilo o glavu Americi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...