Gasovod podelio koalicione partnere

Ministri u nemačkoj vladi različito o Severnom toku 2

AnalizaBiznisInfrastrukturaU fokusu

17.1.2022 16:29 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ministri u nemačkoj vladi različito o Severnom toku 2 Ministri u nemačkoj vladi različito o Severnom toku 2
Nemački koalicioni partneri podeljeni su po pitanju gasovoda Severni tok 2 (ST2), za koji kritičari navode da će značajno uvećati oslanjanje Evrope na ruski... Ministri u nemačkoj vladi različito o Severnom toku 2

Nemački koalicioni partneri podeljeni su po pitanju gasovoda Severni tok 2 (ST2), za koji kritičari navode da će značajno uvećati oslanjanje Evrope na ruski prirodni gas. Socijaldemokrate levog centra u velikoj meri podržavaju projekat, dok mu se Zeleni kategorički protive.

Gasovod Severni tok 2, već je zabio klin u odnose između Nemačke i SAD i posejao razdor u Evropi, a sada postaje predmet neslaganja unutar same nemačke vlade, ocenjuje Financial Times. Nemačka ministarka spoljnih poslova iz redova Zelenih, Analena Berbok (Annalena Baerbock) nagovestila je da ST2 ne može biti sertifikovan ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Socijaldemokrate, koji su tradicionalno favorizovali saradnju sa Moskvom su manje isključivi, insistiraju na značaju ruskog gasa za nemačku industriju. Kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) iz redova SPD odbio je da javno uvede sankcije protiv projekta čija izgradnja je završena u septembru.

Analitičari ocenjuju da nemačka vlada nema konsolidovanu poziciju prema ST2 i Rusiji, a podela je nedavno naglašena kada su dvoje visokih političara SPD pokušali da odvoje pitanje ST2 od rusko-ukrajinske krize. Ministarka odbrane Kristin Lambret (Christine Lambrecht) ocenila je da ST2 „ne bi trebalo da bude uvučen u ovaj sukob“, a generalni sekretar SPD Kevin Kunart (Kevin Kühnert) rekao je da se međunarodni sporovi namerno podstiču „kako bi sahranili projekte koji su nekima oduvek bili trn u oku“.

Foto: Youtube screenshot

Razlika u njihovim i izjavama ministarke Berbok je očigledna. Ona je u više navrata pominjala sporazum Vašingtona i Berlina iz jula, rekavši da će Nemačka uvesti energetske sankcije Moskvi „ukoliko Rusija pokuša da iskoristi energiju kao oružje ili izvrši dalje agresivne radnje protiv Ukrajine“.

Eskalacija napetosti između Rusije i Ukrajine prva je velika kriza sa kojom se suočava Šolc, pragmatičar koji želi da oponaša opreznu politiku srednjeg puta bivše kancelarke Angele Merkel. U svojim izjavama on je bio izuzetno oprezan, naglašavajući potrebu za mirnim rešavanjem sukoba i upozoravajući na svaki pokušaj da se evropske granice menjaju na silu.

Foto: Tanjug/AP

U međuvremenu, prema izveštajima zapadnih medija, oko 100.000 ruskih vojnika raspoređenih blizu granice Rusije sa Ukrajinom izveli su masovne vežbe gađanja prošle nedelje, a u petak je Kijev saopštio da je bio meta „masovnog sajber napada“, koji je ugasio oko 70 vladinih veb stranica.

Američka podsekretarka Viktorija Nuland (Victoria Nuland) izjavila je prošle nedelje da je nemačka vlada preduzela „značajne korake“ da uspori svoje razmatranje pokretanja gasovoda. „Radimo s partnerima iz EU, sa Nemačkom, da bismo što više odložili odobrenje pokretanja rada gasovoda ST 2“, rekla je Nuland, prenosi Advance, pozivajući se na AP.

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov ocenio je da situacija sa ST2 pokazuje da Nemačka nema slobodu da ostvaruje sopstvene ekonomske interese. „Ispostavilo se da Nemačka nema nikakvu slobodu da ostvaruje sopstvene nacionalne interese. Ovde se dvostruki aršini veoma jasno manifestuju“, naveo je Lavrov, prenosi TASS. Lavrov je dodao da je reč o slobodi obavljanja normalnih komercijalnih aktivnosti na svetskim tržištima.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nije isključilo da bi zbog SAD proces sertifikacije ST2 mogao da se oduži „mnogo meseci“ i da bi „mogao da potraje do leta“. Prošle nedelje šef Gazproma Aleksej Miler rekao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je kompanija završila punjenje gasom i druge cevi gasovoda ST2, tako da su sada obe cevi pod radnim pritiskom i potpuno spremne za upotrebu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...