Dvostruki rizik od zaoštravanja sankcija prema Moskvi

Evropa strahuje od ruske energetske odmazde

EUInfrastrukturaSvetVesti

10.1.2022 13:21 Autor: Vladimir Jokanović 1

Evropa strahuje od ruske energetske odmazde Evropa strahuje od ruske energetske odmazde
Napetost između Moskve i Vašingtona nikada nije bila veća u ovom veku, a američki saveznici u Evropi strahuju od ekonomskih rizika koje nosi aktuelna... Evropa strahuje od ruske energetske odmazde

Napetost između Moskve i Vašingtona nikada nije bila veća u ovom veku, a američki saveznici u Evropi strahuju od ekonomskih rizika koje nosi aktuelna situacija. Neposredni povod za eskalaciju netrpeljivosti je navodna namera Rusije da izvrši vojnu invaziju na Ukrajinu, zbog čega joj SAD prete žestokim sankcijama.

Osim toga, NATO je saopštio da su sve države članice ujedinjene protiv bilo kakve ruske vojne akcije na istoku Ukrajine, preneo je AP. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) saopštio je da „nema bezbednosti u Evropi bez bezbednosti Ukrajine“. On je naveo da EU blisko koordinira svoj pristup sa transatlantskim partnerima.

Zapadni saveznici ističu da su ujedinjeni u nameri da spreče rat dok ove nedelje u Ženevi ulaze u pregovore sa Moskvom, kao i da su spremni da na svaki eventualni upad Rusije odgovore žestokim sankcijama. Razmatraju se kontrola izvoza, ograničavanje pristupa Rusiji tehnologiji, kao i njeno isključivanje iz globalnog sistema plaćanja.

Istovremeno, zabrinutost nekih velikih evropskih nacija zbog ekonomskih posledica povećava rizik od razlaza sa SAD u pogledu žestine novih sankcija, prenosi Bloomberg pozivajući se na neimenovane izvore. Zabrinutost je navodno velika, jer se očekuje da bi Rusija uzvratila potpunim prekidom isporuka gasa za Evropu.

Foto: Tanjug/AP

Najveći deo bilo kakvog odgovora na nivou EU takođe bi morao da bude jednoglasno usvojen od svih 27 država članica, iako neke od njih imaju različite poglede prema Rusiji. EU, kako se navodi, još radi na ekonomskim i pravnim procenama potencijalnih sankcija protiv Moskve.

Prevođenje dobro koordinisanih reči u zajednički dogovor o nekim konkretnim merama koje se se istražuju moglo bi se pokazati nezgodnim, navode izvori. Razlike naglašavaju izazov sa kojim se suočavaju SAD i njihovi saveznici dok pokušavaju da izvrše pritisak na Moskvu.

SAD su se konsultovale sa više evropskih nacija uoči pregovora o Rusiji, uključujući Kvintu, petočlanu grupu zemalja u kojoj su pored njih, Francuska, Nemačka, Velika Britanija i Italija. Vašington je takođe obavio razgovore sa istočnoevropskim državama. Razgovarano je i o isključivanju Rusije iz međunarodnog platnog sistema SWIFT.

Neimenovani bivši zvaničnik koji je u vezi sa aktuelnom američkom administracijom rekao je da nije izvesno koliko će Nemačka biti uključena u akcije protiv Rusije, budući da je nedavno završila izgradnju zajedničkog projekta gasovoda „Severni tok 2“. Takođe, nedavni odlazak nemačke kancelarke Angele Merkel ostavio je prazninu u pogledu evropskog liderstva.

Zvaničnici SAD i Rusije nalaze se u Ženevi na razgovorima. Moskva tvrdi da ne planira invaziju na Ukrajinu i zahteva od SAD garancije da se NATO neće širiti dalje na istok. Tokom tekuće nedelje planiran je sastanak saveta NATO-Rusija, kao i razgovori u Beču u okviru Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

  • MARE

    9.10.2022 #1 Author

    Kako li o tome nisu razmisljali

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...