Gas za Evropu stiže preko Atlantika

Sprečavanje rada Severnog toka 2 je glupost, ocenio Putin

AnalizaBiznisEUInfrastrukturaSvetU fokusuVesti

27.12.2021 12:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

Sprečavanje rada Severnog toka 2 je glupost, ocenio Putin Sprečavanje rada Severnog toka 2 je glupost, ocenio Putin
Ruski Gazprom u ponedeljak ponovo nije rezervisao kapacitete za tranzit gasa kroz Poljsku za Nemačku kroz gasovod „Jamal – Evropa“. Gazprom već treću nedelju... Sprečavanje rada Severnog toka 2 je glupost, ocenio Putin

Ruski Gazprom u ponedeljak ponovo nije rezervisao kapacitete za tranzit gasa kroz Poljsku za Nemačku kroz gasovod „Jamal – Evropa“. Gazprom već treću nedelju zaredom nastavlja da smanjuje rezervacije za transport gasa.

Ruska kompanija ni u nedelju nije isporučivala gas cevovodom Jamal – Evropa, što je bio sedmi dan potpunog prekida isporuka. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Gazprom ne rezerviše kapacitete ovog gasovoda, jer nema narudžbina evropskih potrošača, prenose Ria Novosti.

Bloomberg je ranije izvestio da Gazprom prekida isporuke gasa kroz Jamal – Evropa, ne zbog želje da manipuliše cenama, već zbog toga što su kupci već iscrpeli godišnje limite, pa bi morali dodatno da plate da bi dobili više goriva. Putin je ocenio da „ko god sprečava rad gasovoda Severni tok 2, taj postupa glupo“. On je na sastanku Državnog saveta odgovorio na konstataciju jedog od učesnika da je u pitanju glupost, jer Evropa sama ne otvara Severni tok 2, pa se „smrzava“.

„Što se tiče Severnog toka 2, da, slažem se sa procenom da je ovo glupo za one koji ne dozvoljavaju da sistem funkcioniše, jer bi dodatno snabdevanje evropskog tržišta sigurno snizilo cenu na berzi“, naveo je Putin, prenosi TASS.

Foto: Tanjug/AP

On je naveo da mnoge zemlje, uključujući „tu istu Ukrajinu“ koja po sopstvenom izboru danas zavisi od berze, nisu želele da kupuju gas direktno od Rusije, iako bi za njih cena bila značajno niža. „Sami su sebi isekli granu na kojoj sede“, ocenio je ruski predsednik.

Gazprom je ranije objavio punjenje druge cevi gasovoda Severni tok 2. Prva cev je pod operativnim pritiskom, zapravo napunjena je gasom, a druga će biti napunjena do kraja 2021. godine, rekao je generalni direktor Gazproma Aleksej Miler. Reč je o tehničkom postupku, dok su za početak operativnog rada gasovoda potrebne sertifikacija Nemačke i odobrenje Evropske unije, a to se ne očekuje u prvoj polovini naredne godine.

Foto: Pixabay.com

Suočena sa zimskom nestašicom i minimalnim snabdevanjem iz Rusije, severozapadna Evropa okrenula se američkom tečnom (LNG) gasu. Bloomberg je izvestio prošle nedelje o floti američkih tankera koji plove ka Evropi. FT je izvestio o brodovima iz SAD koji su napuštali kurs plovidbe prema Aziji i skretali ka Evropi, gde su dobijali značajno bolju cenu za svoje tovare.

Cena gasa u Evropi pala je ispod 1.100 dolara za 1.000 kubnih metara tokom berzanskog trgovanja u ponedeljak, prema podacima ICE. Cena gasnih fjučersa za januarsku isporuku u TTF čvorištu u Holandiji opala je u ponedeljak za oko 18 odsto na 1.064 dolara za 1.000 kubnih metara ili 90,92 evra za MWh.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...