Zaposleni zabrinuti za budućnost fabrike

Šta će biti sa kompanijom Fiat u Kragujevcu?

AutomobiliSrbijaU fokusuVesti

4.4.2022 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Šta će biti sa kompanijom Fiat u Kragujevcu? Šta će biti sa kompanijom Fiat u Kragujevcu?
Sporiji dolazak delova i komponenti za proizvodnju mogle bi da budu posledice ukrajinske krize za kragujevački Fiat. Proizvodnja automobila Fiat 500 L je obustavljena... Šta će biti sa kompanijom Fiat u Kragujevcu?

Sporiji dolazak delova i komponenti za proizvodnju mogle bi da budu posledice ukrajinske krize za kragujevački Fiat. Proizvodnja automobila Fiat 500 L je obustavljena i neće je biti do 12. aprila.

Zaposleni ne znaju kakva je budućnost fabrike, nadaju se da će se dobre vesti o proizvodnji novog modela, koje su najavljene iz državnog vrha pred kraj prošle godine, konačno i obistiniti.

Predsednik Samostalnog sindikata kompanije Fiat plastic Zoran Miljković rekao je za N1 da su dobili nezvaničnu informaciju iz kabineta premijerke Srbije da će proizvodnja ostati ovde, a da će se od 2023. godine proizvoditi električni modeli, najverovatnije – Fiat panda.

„Ali, to su sve spekulacije, tek očekujemo zvaničnu informaciju“, istakao je on.

„Predsednik Srbije najavio je da će premijerka obelodaniti dobre vesti za Fiat, ali do toga nije došlo iako smo mi to očekivali baš sada pred izbore. Došle su samo ove nezvanične informacije“, rekao je Miljković.

On je kazao da ovih dana uopšte nema proizvodnje i da je do 12. aprila neće ni biti, a da je i u aprilu planirano samo dva do tri radna dana. Kako je dodao, situacija je vrlo teška, ali ipak perspektiva može da bude svetla.

„Ovde je jeftina radna snaga, hale su nove, uslovi poslovanja izvanredni, jer je poznato da ne plaćaju utrošak energenata našoj zemlji. Ali, to sve deluje sivo za sada, jer nema dolaska novog modela, nema informacija, radimo samo po dva, tri dana u mesecu“, precizirao je Miljković i podvukao da su plate radnika “izuzetno smanjene”.

„Trenutno primamo minimalac, što je nedopustivo u današnje vreme. Nadamo se da će se to uskoro promeniti, inače ćemo morati da tražimo neki drugi posao, jer se od ovoga ne može živeti“, naveo je Miljković.

Prema njegovim rečima, odlazak radnika na rad u Slovačku fabriku samo potvrđuje da ovde nema posla.

„Menadžment gleda da skine radnike sa hleba i i da ih pošalje u inostranstvo. Da je u Slovačkoj tako dobro – radili bi njihovi radnici, ne bi išli tamo sa Balkana“, naveo je predsednik Samostalnog sindikata kompanije Fiat plastic Zoran Miljković.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...