STABILAN KURS DINARA PRIORITET Sačuvaćemo Srbiju kao zemlju poželjnu za ulaganje, ističe guvernerka NBS

BankeIzdvajamoNovacSrbijaVesti

30.7.2020 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

STABILAN KURS DINARA PRIORITET Sačuvaćemo Srbiju kao zemlju poželjnu za ulaganje, ističe guvernerka NBS STABILAN KURS DINARA PRIORITET Sačuvaćemo Srbiju kao zemlju poželjnu za ulaganje, ističe guvernerka NBS
NBS će se maksimalno potruditi da kurs dinara ostane stabilan i da se Srbija sačuva kao destinacija u koju je poželjno ulagati i investirati,... STABILAN KURS DINARA PRIORITET Sačuvaćemo Srbiju kao zemlju poželjnu za ulaganje, ističe guvernerka NBS

NBS će se maksimalno potruditi da kurs dinara ostane stabilan i da se Srbija sačuva kao destinacija u koju je poželjno ulagati i investirati, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

U januaru su bili sezonski pritisci na kurs vezani za nabavku energenata, kazala je Tabaković za RTS, dodavši da su pandemija i strah koji blokira ljude od investiranja predstavljali veliki izazov.

Guvernerka je precizirala da je preko okeana vladala panika i da su se javljali investitori koji su postavljali pitanja o kursu, kao i da su počeli da povlače novac da bi videli da li će to uticati na kurs.

Istakla je da se pritisak na kurs u martu i aprilu morao braniti rezervama, i da je od početka godine do danas potrošeno milijardu i 200 miliona evra da bi kurs bio relativno stabilan.

Na početku pandemije, kako je dodala, neki nisu verovali da će kurs dinara ostati stabilan, iako su znali da postoje odbrambeni mehanizmi i stvorene rezerve.

Ona je naglasila da NBS ima rezerve i navela da rezerve Srbije i danas iznose više od 11 milijardi.

Foto: Printscreen youtube

U vreme kada nije bilo nijednog avio leta, sa jednom od prijateljskih zemalja obezbeđeno je 500 miliona evra keša, da se ne bi desilo da neko dođe na šalter banke i ne može da podigne novac koji je uložen, objasnila je guvernerka, dodavši da je obezbeđeno još 300 miliona za svaki slučaj.

Referentna kamatna stopa, kako je podsetila, tri puta je snižavana i sada iznosi 1,25 odsto, što se direktno prenelo na kamate na tržištu novca i na dinarske kredite koje građani koriste.

Govoreći o moratorijumu na kredite, građanima se, prema njenim rečima, pruža mogućnost, ali na njima je da izaberu ono što im najviše odgovara. Dodala je da ne može da poveruje u to da su bankari nespremni, jer je postojala fantastična saradnja sa njima u vreme kada je penzija trebalo da stigne do svakog penzionera a na snazi je bila zabrana izlaska.

Ukazala je i da je postojao veliki odziv građana kada je reč o prethodnom moratorijumu i da banci treba da se obrati samo onaj ko ne želi da prihvati moratorijum, i to na način koji je proverljiv.

  • SUNCOKRET

    7.3.2022 #1 Author

    Kurs dinara je već dugo nerealan pa ako NBS zadrži i dalje isti a cene nastave da rastu, biće još nerealniji, tj. još više precenjen u odnosu na njegovu stvarnu vrednost.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...