STABILNA INFLATORNA OČEKIVANJA U MARTU Procena inflacije od oko tri odsto

AnalizaSrbijaVesti

17.4.2020 12:17 Autor: Julijana Vincan 0

STABILNA INFLATORNA OČEKIVANJA U MARTU Procena inflacije od oko tri odsto STABILNA INFLATORNA OČEKIVANJA U MARTU Procena inflacije od oko tri odsto
Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, prema rezultatima martovske ankete, nastavila su da se kreću u granicama cilja (3 plus/minus 1,5... STABILNA INFLATORNA OČEKIVANJA U MARTU Procena inflacije od oko tri odsto

Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, prema rezultatima martovske ankete, nastavila su da se kreću u granicama cilja (3 plus/minus 1,5 odsto), objavila je Narodna banka Srbije. Prema centralnoj projekciji NBS, međugodišnja inflacija će i u narednom periodu ostati niska i stabilna.

Očekivanja predstavnika finansijskog sektora i privrednika za godinu dana unapred, ostala su na nivou iz februara i iznose dva odsto, prenosi Tanjug. Kada je reč o srednjoročnim inflacionim očekivanjima, ona su kod finansijskog sektora blago viša u odnosu na februar – u martu iznose 2,5 odsto, dok su očekivanja privrednika ostala nepromenjena i iznose dva procenta.

„Postignuta usidrenost inflacionih očekivanja doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog ekonomskog rasta“, saopštila je NBS.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnja inflacija je u martu iznosila 1,3 odsto, što je u skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije. Na mesečnom nivou, u martu je zabeležen pad potrošačkih cena od 0,1 odsto. U najvećoj meri na ovakvo kretanje inflacije uticalo je pojeftinjenje naftnih derivata i pad cena povrća.

Bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) nastavila je stabilno kretanje i u martu je iznosila 1,6 odsto međugodišnje, navedeno je na sajtu Narodne banke Srbije. Prema centralnoj projekciji Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će i u narednom periodu ostati niska i stabilna.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...