Strah od političke situacije i budućih mera vlade

Stagnacija na britanskom tržištu rada

SvetVesti

3.10.2024 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Stagnacija na britanskom tržištu rada Stagnacija na britanskom tržištu rada
Zapošljavanje i otpuštanje na tržištu rada u Ujedinjenom Kraljevstvu veoma je oprezno dok se poslodavci pripremaju za poreske mere nove vlade i poboljšavanje prava... Stagnacija na britanskom tržištu rada

Zapošljavanje i otpuštanje na tržištu rada u Ujedinjenom Kraljevstvu veoma je oprezno dok se poslodavci pripremaju za poreske mere nove vlade i poboljšavanje prava radnika.

Indikatori pokazuju da je broj radnika u riziku od otpuštanja u godini do oktobra, skoro 12 odsto ispod nivoa godinu dana ranije. Taj podatak “gura” potencijalna otpuštanja na skoro istorijski minimum, što je znak da preduzeća i dalje gomilaju radnu snagu, plašeći se da kasnije neće moći ponovo da je zaposle, piše Bloomberg.

Nagomilavanje radne snage se dešava kada kompanije oklevaju da puste radnike čak i kada je potražnja smanjena, iz straha da neće moći ponovo da zaposle ako se aktivnost podigne. To je uništilo privredu poslednjih godina nakon što je egzodus sa tržišta rada izazvan pandemijom ostavio sektore od građevinarstva do ugostiteljstva u nemogućnosti da pronađu osoblje koje im je potrebno.

Odvojeni podaci iz Indeeda pokazuju da su se upražnjena radna mesta smanjila malo ispod nivoa pre pandemije korona virusa, za razliku od zemalja kao što su Francuska, Nemačka i SAD. Indeed upozorava da bi politička neizvesnost i u zemlji i u inostranstvu, sa američkim izborima u novembru i eskalacijom tenzija na Bliskom istoku, mogla da produbi pauzu u zapošljavanju i u 2025.

Drugim rečima, britanske kompanije su u fazi kada niti otpuštaju niti zapošljavaju radnike.

Nedostatak prometa na tržištu rada rizikuje da produži inflatornu nestašicu radne snage koja guši rast i koja je ometala privredu od pandemije, što otežava Banci Engleske da smanji kamatne stope.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.