Ekspanzija zaraze korona virusom u Vijetnamu

Stale fabrike koje proizvode za Nike i Adidas

BiznisInvesticijeNovacSvetVesti

8.8.2021 15:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

Stale fabrike koje proizvode za Nike i Adidas Stale fabrike koje proizvode za Nike i Adidas
Rekordan broj novozaraženih korona virusom u južnom Vijetnamu prouzrokovao je zatvaranje fabrika odeće i obuće, što je primoralo globalne brendove da krenu u potragu... Stale fabrike koje proizvode za Nike i Adidas

Rekordan broj novozaraženih korona virusom u južnom Vijetnamu prouzrokovao je zatvaranje fabrika odeće i obuće, što je primoralo globalne brendove da krenu u potragu za rezervnim dobavljačima. Poremećaj lanca snabdevanja je udarac za državu koja je u velikoj meri obuzdala lokalno prenošenje virusa 2020. godine.

Vijetnam je bio jedna od retkih svetskih ekonomija koja je prošle godine rasla i privukla nova strana ulaganja uprkos pandemiji, prenosi FT. Broj novih slučajeva zaraze u Vijetnamu kreće se između 7.000 i 8.000 dnevno, od početka jula registrovano je oko 200.000 inficiranih osoba. Prema navodima Reutersa, u nedelju 8. avgusta registrovano je 9.690 slučajeva.

Najteže je pogođen Ho Ši Min, najveći grad u Vijetnamu, gde su 9. jula uvedene stroge mere socijalnog distanciranja, uključujući pravila o prevozu i stanovanju radnika. Dva velika dobavljača obuće, tajvanski Pou Chen, koji proizvodi za Adidas i Nike, kao i južnokorejski Changshin, koji takođe snabdevaju pomenute kompanije, obustavili su rad prošlog meseca.

Foto: Pixabay.com

Pou Chen je 14. jula obustavio proizvodnju u najvećoj fabrici u Ho Ši Minu, navodeći da će ona ostati zatvorena najmanje do 9. avgusta. Kompanija je saopštila da su zahtevi lokalne uprave uticali na sposobnost radnika da dođu na posao, što je dovelo do pada iskorišćenosti kapaciteta.

Pou Chen je isporučio prošle godine 244 miliona pari obuće, od kojih je 44 odsto proizvedeno u Vijetnamu. Adidas je prošle nedelje upozorio da bi ograničenja u lancu snabdevanja mogla da koštaju 500 miliona evra prodaje do kraja godine.

Geng Tai, još jedan tajvanski proizvođač sportske obuće, zatvorio je prošlog meseca nekoliko svojih fabrika. Ova fabrika proizvodi jednu šestinu asortimana obuće Nike. Vijetnamsko udruženje proizvođača tekstila i odeće saopštilo je da je više od 30 odsto fabrika zatvoreno, kao i da je stopa vakcinacije radnika u ovoj industriji i dalje “veoma niska“.

Vijetnamska vlada sporo je nabavljala vakcine, pa je tako samo jedan procenat stanovništva potpuno vakcinisan, u zemlji od oko 98 miliona ljudi. Novi slučajevi korona virusa prijavljeni su širom zemlje, tako da je došlo do poremećaja i u drugim sektorima, uključujući elektroniku. Situacija u Vijetnamu je postala veoma nesigurna, pa veliki brendovi razmatraju prebacivanje proizvodnje u druge zemlje.

Samsung, jedan od najvećih poslodavaca u Vijetnamu, pretrpeo je smetnje u proizvodnji pametnih telefona poslednjih meseci, nakon što je jedan od njegovih ključnih dobavljača opreme prestao sa radom. U međuvremenu, taj problem je rešen.

Vijetnam je privukao nove privukao nove investicije i ugovore o snabdevanju svetskih kompanija za elektroniku, odeću i obuću, kao i drugih kompanija koje žele da diverzifikuju svoje poslovanje daleko od Kine, glavnog azijskog proizvodnog centra, u vreme pogoršanja kinesko-američkih trgovinskih tenzija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...