Sastanak povodom Programa ekonomskih reformi (ERP) Srbije do 2025. godine

Stanivuković: Makroekonomska i fiskalna stabilnost Srbije uprkos krizi u svetu

SrbijaVesti

9.2.2023 17:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Stanivuković: Makroekonomska i fiskalna stabilnost Srbije uprkos krizi u svetu Stanivuković: Makroekonomska i fiskalna stabilnost Srbije uprkos krizi u svetu
Državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković razgovarao je u četvrtak sa šefom jedinice za Srbiju i Crnu Goru pri Generalnom direktoratu Evropske komisije... Stanivuković: Makroekonomska i fiskalna stabilnost Srbije uprkos krizi u svetu

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković razgovarao je u četvrtak sa šefom jedinice za Srbiju i Crnu Goru pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Majklom Milerom o Programu ekonomskih reformi za period 2023 – 2025 (ERP) koji je Vlada Srbije nedavno usvojila i koji je 31. januara predat Evropskoj komisiji.

Stanivuković je, kako je saopštilo ministarstvo, na sastanku naveo da je, i pored pandemije i svetske energetske krize, Srbija uspela da postigne dobre rezultate i održi makroekonomsku i fiskalnu stabilnost.

„U uslovima novih rizika usled poremećaja u energetskom sektoru, teži se postojanoj i kontinuiranoj primeni mera usmerenih ka unapređenju fiskalne održivosti, poboljšanju poslovnog ambijenta, kao i podršci daljoj integraciji mladih na tržište rada i reformi energetskog sektora“, rekao je Stanivuković na sastanku sa Milerom.

Navodeći da Srbija ostaje posvećena evropskoj perspektivi, Stanivuković je naveo i da smo veoma posvećeni aktivnostima i projektima predviđenim agendom zelene tranzicije, i procesu digitalne transformacije, ukazao je da se Program ekonomskih reformi u tom kontekstu smatra jednim od najvažnijih strateških dokumenata vlade.

Izvor: Ministarstvo finansija Srbije

„Usled krize u energetskom sektoru koja proističe iz aktuelnog međunarodnog okruženja, pred fiskalnu politiku postavljeni su novi izazovi koji su doprineli i novom setu mera, pa su, kako bi se očuvala makroekonomska stabilnost i fiskalna disciplina, redefinisana fiskalna pravila, a vodilo se računa i o očuvanju nivoa kapitalnih investicija, potrebnih kao podrška privrednom rastu“, rekao je Stanivuković a saopštilo Ministarstvo finansija.

ERP 2023 – 2025. će, kako je navedeno u saopštenju, biti razmotren sa ministrima finansija i privrede, predstavnicima centralnih banaka država članica EU i nadležnim evropskim institucijama tokom 2023. godine, u okviru ekonomskog dijaloga na sastanku Saveta EU za ekonomska i finansijska pitanja (ECOFIN Council) na kome će biti usvojene i nove zajedničke preporuke za Zapadni Balkan i Tursku.

  • MAJA

    10.2.2023 #1 Author

    Nadamo se da vods dobru fiskalnu politiku

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...