novi soj korona virusa brine ekonomiste

Stanje na svetskom tržištu naredne nedelje diktiraće pandemija

BerzaNovacSvetVesti

27.11.2021 15:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Stanje na svetskom tržištu naredne nedelje diktiraće pandemija Stanje na svetskom tržištu naredne nedelje diktiraće pandemija
Glavni američki indeksi su potonuli na „crnom petku“ nakon što je objavljeno da se pojavio novi soj Covida-19 u Africi, zbog čega je Blue-Chip... Stanje na svetskom tržištu naredne nedelje diktiraće pandemija

Glavni američki indeksi su potonuli na „crnom petku“ nakon što je objavljeno da se pojavio novi soj Covida-19 u Africi, zbog čega je Blue-Chip Dow do kraja skraćenog radnog dana bio niži za preko 900 poena.

Na zatvaranju sesije Dow Jones Industrial Average je bio 905 poena niži, ili 2,5 odsto, da bi zabeležio svoj najgori dan u 2021. godini, dok je S&P 500 pao za 2,3 odsto, a Nasdaq Composite je zabeležio pad od 2,2 procenta, piše Capital.com.

U intervjuu za Capitol.com, profesor i šef odeljenja na Ekonomskom odseku Univerziteta Klemson Skot Bajer (Scott Baier), rekao je da je tržište u proteklom periodu doživelo dane poput Crnog petka u poslednje dve godine.

Kako će se odvijati situacija na tržištu zavisi od vesti u vezi sa korona virusom.

„Ukoliko Svetska zdravstvena organizacija proglasi ovaj novi soj kao ‘varijantom koja puno zabrinjava’, tržišta će sledeće sedmice reagovati, odnosno biti pod tim uticajem“, rekao je Bajer.

Nacionalni institut za zarazne bolesti (NICD) u Južnoj Africi je 25. novembra objavio otkrivanje nove varijante SARS-COV-2, virusa koji je odgovoran za jačanje pandemije.

U belešci klijentima, CFA, glavni ekonomista u BMO Capital Markets Daglas Porter (Douglas Porter) rekao je da je prerano donositi bilo kakve čvrste zaključke o značaju novonastale situacije.

Prinosi, akcije, robne valute, a posebno nafta, bili su u velikoj meri prodati u petak, nakon što su njihove vrednosti porasle prethodnih dana, piše Capital.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...