Blokirano tržište vredno oko dve milijarde dolara

Stao izvoz polovnih automobila iz Japana u Rusiju

AutomobiliSvetVesti

2.10.2023 16:07 Autor: Vladimir Jokanović 1

Stao izvoz polovnih automobila iz Japana u Rusiju Stao izvoz polovnih automobila iz Japana u Rusiju
Prema podacima o trgovini i učesnicima na tržištu, odluka Japana da zabrani većinu prodaje polovnih automobila u Rusiju zakočio je trgovinu koja se približavala... Stao izvoz polovnih automobila iz Japana u Rusiju

Prema podacima o trgovini i učesnicima na tržištu, odluka Japana da zabrani većinu prodaje polovnih automobila u Rusiju zakočio je trgovinu koja se približavala obimu od dve milijarde dolara godišnje i koja je procvetala u senci antiruskih sankcija.

Japanska vlada zabranila je izvoz automobila u Rusiju, osim nekih modela malih automobila, prekinuvši tako unosan pozadinski kanal u trgovini polovnim automobilima Toyota, Honda i Nissan za mrežu trgovaca i manjih luka, kao što je Fušiki, izvozno čvorište na Japanskom moru, prenosi Reuters.

Osim što je prekinut najveći ruski izvor polovnih automobila, odluka je uticala na pad cena polovnih automobila u Japanu. Trgovci polovnim vozilima bore se za tržišta u drugim zemljama gde je volan automobila na desnoj strani, kao na Novom Zelandu i nekim zemljama u jugoistočnoj Aziji i Africi.

Potražnja za japanskim polovnim automobilima naglo je porasla u Rusiji nakon što su se globalni proizvođači automobila, uključujući Toyotu, povukli iz Rusije posle početka rata u Ukrajini. Do prošle godine, sa pooštravanjem sankcija na drugim mestima, Rusija je kupovala više od četvrtine japanskog izvoza polovnih automobila po prosečnoj ceni od oko 8.200 dolara.

Prodaja je bila na putu da dostigne 1,9 milijardi dolara za celu tekuću godinu pre nego što je Japan uveo strože sankcije, pokazuju trgovinski podaci. Više od polovine od 303.000 polovnih automobila koje je Rusija uvezla u prvih osam meseci ove godine došlo je iz Japana, prema podacima agencije Autostat.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...