Potrošačke organizacije nude pomoć prevarenim klijentima

Stariji građani česte žrtve neregistrovanih trgovaca u Srbiji

SrbijaU fokusuVesti

16.8.2022 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Stariji građani česte žrtve neregistrovanih trgovaca u Srbiji Stariji građani česte žrtve neregistrovanih trgovaca u Srbiji
Kada neko nudi robu koja je mnogo jeftinija od iste u standardnim prodavnicama, to je prvi razlog za sumnju – ne potpisivati ugovore koji... Stariji građani česte žrtve neregistrovanih trgovaca u Srbiji

Kada neko nudi robu koja je mnogo jeftinija od iste u standardnim prodavnicama, to je prvi razlog za sumnju – ne potpisivati ugovore koji nisu kompletni.

Kako je osamdesetšestogodišnja penzionerka iz okoline Zaječara s mesečnim primanjima od 17.000 dinara postala žrtva prevare, pa joj se sada svakog meseca sa računa skida oko 4.500 dinara, još se utvrđuje. Poznato je da je bez ikakvih dokumenata potpisala ugovor o kupovini van poslovnih prostorija, po kome je od jedne firme kupila prostirku i jastuk s magnetima za oko 107.000 dinara i ove proizvode bi navodno trebalo da otplaćuje naredna 24 meseca.

I dok njena porodica, kako prenose domaći mediji, ovih dana pokušava da sazna detalje ove transakcije i uz pomoć inspekcije nastoji da raskine ugovor, postavlja se pitanje na koji način građani, posebno stariji, koji su najčešće i žrtve prodavaca, mogu da se zaštite, od dobro obučenih i veštih prodavaca koji krše domaće propise i već godinama na isti način varaju starije sugrađane i prodaju im proizvode lošeg kvaliteta po izuzetno visokim cenama, piše Politika.

Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Srbije (NOPS) kaže da postoji problem i osnovna razlika između ovdašnjih i potrošača iz razvijenih zemalja.

“Osnovna stvar koju bi trebalo da imaju u vidu čim se suoče s ovom vrstom prodaje jeste da imaju posla s obučenim osobama koje su utrenirane da ih prevare”, kaže Nikolić.

On objašnjava da kada neko nudi robu koja je mnogo jeftinija od iste u standardnim prodavnicama, to je prvi razlog za sumnju. To je signal da nešto nije u redu, zbog čega bi kupac odmah trebalo da se raspita da li je prodavac koji s njim kontaktira registrovan i da mu traži sve podatke.

Starija žena
Foto: Pexels.com

“Trgovac mora biti registrovan, jer ako nije, onda kupac pospešuje sivu ekonomiju i velika je verovatnoća da će imati probleme. Zatim razmislite da li vam ta roba uopšte treba, čak iako vam se ponuda učini primamljivom, dajte sebi vremena. Jedan dan da razmislite, pitate ukućane. Ako vam trgovac kaže da je to poslednja prilika, ne nasedajte i to je razlog da posumnjate da mu namere nisu iskrene. Propustite priliku, bolje i to nego da budete prevareni”, objašnjava Zoran Nikolić za Politiku.

Šta u slučaju da se kupac odluči da kupi, kako bi onda trebalo da reaguje i na šta da obrati pažnju? U NOPS-u kažu da u tom slučaju mora da insistira da dobije račun na kome su svi podaci o prodavcu. Trebalo bi da uz račun dobije i obrazac za odustanak od kupovine jer na to ima pravo bez obrazloženja 14 dana od kupovine.

“Kupovati od registrovanih trgovaca znači biti siguran da u slučaju da nešto ne bude u redu potrošač može da se zaštiti jer to zakon tako nalaže. I još jednom podsećamo da je važno informisati se o ovoj vrsti kupovine”, zaključuje Nikolić.

Potrošačke organizacije stalno upozoravaju da je sve veći broj primedaba potrošača koji su žrtve trgovaca koji nude različite proizvode sa zdravstvenim efektima. Ova roba, poput prekrivača, masažera, ali i uređaja za čišćenje, koje su dobro obučeni trgovci ranije nudili na prezentacijama, sada se prodaje tako što oni pozivaju kupce telefonom i tako im predstavljaju ponudu koja se „ne odbija”. Obično je reč o prodaji robe na više rata, uz obavezne poklone, a kada se oni odluče da kupe, roba se ubrzo isporučuje na kućnu adresu.

Kupci nikako ne uspevaju da raskinu taj ugovor, niti da stupe u kontakt s prodavcima. Oni skreću pažnju, posebno starijima, na sve prisutniju prodaju raznih pokrivača, masažera i sličnih proizvoda koje im uvežbani prodavci nude u svim krajevima Srbije. Izuzetno je važno da znaju da u ovakvim vrstama trgovine postoji zakonski rok od 14 dana za odustanak bez ikakvih posledica, a ukoliko ne uspeju, mogu da se obrate za pomoć pravnicima koji rade u okviru Savetovališta za potrošače.

 • TATJANA

  16.8.2022 #1 Author

  Mnogo je ovakvih slucajeva

  Odgovori

 • Ceca

  16.8.2022 #2 Author

  Veselo je biti penzioner ovih dana,sada i svuda…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...