Britanski premijer u poseti Berlinu

Starmer i Šolc pregovaraju o novom sporazumu

EUVesti

28.8.2024 11:17 Autor: Vladimir Jokanović 0

Starmer i Šolc pregovaraju o novom sporazumu Starmer i Šolc pregovaraju o novom sporazumu
Britanski premijer Kir Starmer (Keir Starmer) planira da započne pojača rad na novom sporazumu sa Nemačkom tokom posete i razgovora u sredu u Berlinu... Starmer i Šolc pregovaraju o novom sporazumu

Britanski premijer Kir Starmer (Keir Starmer) planira da započne pojača rad na novom sporazumu sa Nemačkom tokom posete i razgovora u sredu u Berlinu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Olaf Scholz).

Sastanak u sredu deo je namere britanskog premijera da resetuje odnose sa EU, nakon napetih i često burnih odnosa tokom 14 godina vladavine konzervativaca. London želi da zaključi sporazum sa Berlinom u roku od šest meseci, koji bi obuhvatao pristup tržištu, energetsku sigurnost i zaštitu životne sredine, prenosi Financial Times.

O posebnom sporazumu o saradnji u oblasti odbrane već se pregovara, a očekuje se da će biti postignut na jesen. „Imamo jedinstvenu priliku u jednoj generaciji da resetujemo naš odnos sa Evropom. Moramo da preokrenemo stranicu o Brexitu i popravimo narušene odnose koje je ostavila prethodna vlada“, rekao je Starmer.

Šolc i Starmer će takođe razgovarati o akcijama protiv ilegalnih migracija. Britanski premijer se ranije u sredu ujutru sastao sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom. Laburistička vlada želi da poboljša pristup Velike Britanije trgovini sa Evropom, nakon onoga što karakteriše kao „promašeni“ Brexit dogovor Borisa Džonsona (Boris Johnson).

Međutim, Starmer je isključio mogućnost ponovnog pridruživanja carinskoj uniji ili jedinstvenom tržištu EU, dok je Brisel signalizirao da nema previše volje za ponovnim otvaranjem punopravnih trgovinskih pregovora. Britanski premijer planira da nastavi svoj put u Pariz u sredu uveče, gde će prisustvovati otvaranju Paraolimpijskih igara, pre nego što poseti Jelisejsku palatu u četvrtak.

Iako je Starmer na funkciji manje od dva puna meseca, ovaj put će označiti njegov peti sastanak sa Šolcom i četvrti sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom otkako je postao premijer, što ukazuje na njegovu želju da ojača odnose sa ključnim evropskim saveznicima. Nemačka, najveća ekonomija u Evropi, drugi je najveći trgovinski partner Velike Britanije, sa udelom od 8,5 odsto u ukupnoj trgovini zemlje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.