Negativni efekti se najviše odrazili na robu namenjenu za irsko tržište

Brexit doveo do pada trgovine između Velike Britanije i EU

BiznisEUSvet

20.10.2022 10:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Brexit doveo do pada trgovine između Velike Britanije i EU Brexit doveo do pada trgovine između Velike Britanije i EU
Brexit je doveo do toga da trgovina između Evropske unije i Velike Britanije padne za skoro petinu, što se najviše odrazilo na robu za... Brexit doveo do pada trgovine između Velike Britanije i EU

Brexit je doveo do toga da trgovina između Evropske unije i Velike Britanije padne za skoro petinu, što se najviše odrazilo na robu za irsko tržište, pokazalo je istraživanje.

To je dovelo do “veoma negativnih uticaja” na trgovinu u oba smera, navode sa irskog Instituta za ekonomska i društvena istraživanja (ESRI), prenosi agencija Mina, pozivajući se na Nezavisne novine.

Trgovina iz Velike Britanije u EU pala je 16 odsto, dok je pad trgovine iz EU u Veliku Britaniju 20 odsto, u poređenju sa scenariom pre Brexita, navodi se u analizi koju je objavio ESRI.

Analiza je posmatrala podatke na nivou proizvoda o tokovima robne razmene za prošlu godinu, odnosno prvu punu godinu od povlačenja Velike Britanije iz EU.

“Smatramo da je u svim državama članicama EU Brexit doveo do značajnog pada trgovine s Velikom Britanijom u gotovo svim slučajevima, iako u različitim veličinama”, napisali su autori analize Janez Kren i Martina Lules (Loules).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...