Da li će Liz Tras ostati na poziciji premijera Velike Britanije?

Hantov “mini-budžet” podrazumeva 32 milijarde funti novih poreskih prihoda

PoreziSvet

17.10.2022 15:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Hantov “mini-budžet” podrazumeva 32 milijarde funti novih poreskih prihoda Hantov “mini-budžet” podrazumeva 32 milijarde funti novih poreskih prihoda
Engleski Institut za fiskalne studije opisao je “mini-budžet 2” novoizabranog ministra finansija Džeremija Hanta (Jeremy Hunt) kojim se poništava većina smanjenja poreza iz plana... Hantov “mini-budžet” podrazumeva 32 milijarde funti novih poreskih prihoda

Engleski Institut za fiskalne studije opisao je “mini-budžet 2” novoizabranog ministra finansija Džeremija Hanta (Jeremy Hunt) kojim se poništava većina smanjenja poreza iz plana njegovog kratkotrajnog prethodnika Kvasija Kvartenga (Kwasi Kwarteng) kao veliki, dobrodošli korak “u pravom smeru“. Ali takođe se kaže da 32 milijarde funti dodatnog oporezivanja neće samo po sebi “popuniti prazninu“ u vladinom bilansu stanja.

Hant je jutros predstavio svoj fiskalni plan gde je, kako prenose ostrvski mediji, načinio “zaokret od 180 stepeni” u odnosu na ciljeve prethodnika, koji su naišli na oštre kritike, pad funte, te na kraju uzrokovali njegovu smenu i doveli u pitanje tek uspostavljenu vladu premijerke Liz Tras (Liz Truss).

Direktor Instituta za fiskalne studije Pol Džonson (Paul Johnson) istakao je da se fiskalni kredibilitet teško osvaja, ali lako gubi.

“Današnje najave neće biti dovoljne, same po sebi, da popune prazninu u vladinim fiskalnim planovima. Niti će oni biti dovoljni da ponište štetu koju je prouzrokovao debakl poslednjih nedelja. Ali to su veliki, dobrodošli, jasni koraci u pravom smeru. Takođe je ohrabrujuće da, sa većinom napuštenih poreskih olakšica, koje su možda najprikladnije za rast, ostaju smanjene takse i povećani godišnji investicioni dodatak za korporativni porez”, objasnio je Džonson.

Sa današnjim preokretima politike, poresko opterećenje će ponovo rasti i stabilizovati se na istorijski visokom nivou, očekuju analitičari.

S druge strane, sudbina vlade Liz Tras i dalje je u neizvesnosti, a neimenovani izvori iz Dauning strita 10 za Guardian su istakli da “nisu sigurni da će Tras ostati premijerka do kraja ove nedelje”. Ukoliko bi ona bila smenjena to bi dovelo do najveće krize vlade u Velikoj Britaniji od sedamdesetih godina.

  • GOCA BG

    17.10.2022 #1 Author

    Tek su izabrani a vec bi da ih stave na vesala…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    18.10.2022 #2 Author

    Nestabilna vlada, vide će mo koliko će opstati ali ned verujem dugo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...