Inflacija prehrambenih proizvoda porasla na 13,9 odsto

Rekordan nivo rasta cena hrane u Velikoj Britaniji u septembru

AgrobiznisBiznisSvetVesti

11.10.2022 20:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Rekordan nivo rasta cena hrane u Velikoj Britaniji u septembru Rekordan nivo rasta cena hrane u Velikoj Britaniji u septembru
Inflacija prehrambenih proizvoda u Velikoj Britaniji dostigla je rekordan nivo u septembru, te je prosečnom građaninu račun na godišnjem nivou za namirnice bio 643... Rekordan nivo rasta cena hrane u Velikoj Britaniji u septembru

Inflacija prehrambenih proizvoda u Velikoj Britaniji dostigla je rekordan nivo u septembru, te je prosečnom građaninu račun na godišnjem nivou za namirnice bio 643 funti veći, prema istraživačkoj kompaniji Kantar.

Inflacija prehrambenih proizvoda porasla je na 13,9 odsto, što je najviša stopa od 2008. godine, prenosi Anadolu Agnecy.

Dobijeni podaci ukazuju kako troškova života „jako pogađa ljude“. Neime, Kantar je saopštio da su potrošači kupovali manje kvalitetne proizvode kako bi doprineli ublažavanju rasta cena, a prodaja asortimana kao što su Tesco Perfectli Imperfect i Morrisons Naturalli Vonki porasla je za 38 odsto.

Potrošači su se takođe prebacili u jeftinije supermarkete. Asda je prednjačila među najvećim tradicionalnim supermarketima, i uspela da primami dodatnih 417.000 kupaca u poslednja tri meseca.

Frejzer mek Kevit (Fraser McKevitt), šef maloprodaje i uvida u potrošnju u Kantaru, rekao je da podaci ukazuju kako kriza troškova života „jako pogađa ljude“.

Prodaja artikala sa sopstvenim etiketama supermarketa takođe je zabeležila snažan rast pošto su se potrošači udaljili od brendiranih proizvoda. Prodaja sopstvenih robnih marki porasla je u septembru za 8,1 odsto, dok su brendirani artikli opali za 0,7 odsto.

Kantar je takođe izvestio da je prodaja marmelade porasla za 18 odsto u septembru nakon što je nacija odala poštu kraljici.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...