Uticaj omikrona na britansku ekonomiju

Šteta 1,3 milijarde funti u prvoj nedelji ove godine

NovacSvetVestiZdravlje

12.1.2022 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Šteta 1,3 milijarde funti u prvoj nedelji ove godine Šteta 1,3 milijarde funti u prvoj nedelji ove godine
Brzo širenje omikron varijante korona virusa dovelo je do naglog povećanja broja izostanaka sa posla u prvoj nedelji januara u Velikoj Britaniji. Odsustvovanja zaposlenih... Šteta 1,3 milijarde funti u prvoj nedelji ove godine

Brzo širenje omikron varijante korona virusa dovelo je do naglog povećanja broja izostanaka sa posla u prvoj nedelji januara u Velikoj Britaniji. Odsustvovanja zaposlenih porasla su za 18 odsto na oko 1,6 miliona između 3. i 9. januara u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Prema proceni organizacije GoodShape, prošle nedelje je virusom pogođeno 3,1 milion Britanaca. Broj izostanaka sa posla na početku godine jedan je od prvih pokazatelja uticaja omikrona na ekonomiju Velike Britanije, prenosi Bloomberg. Prema procenama, prošlonedeljni talas odsustvovanja sa posla koštao je britansku ekonomiju oko 1,3 milijarde funti.

Period obuhvaćen podacima odnosi se na dane neposredno nakon božićnih i novogodišnjih praznika, kada je veliki broj Britanaca zaražen ili su proveli vreme u samoizolaciji. Na vrhuncu talasa zaraze 4. januara, u Velikoj Britaniji registrovana su 218.724 pozitivna slučaja.


Odsustvovanja sa posla među državnim službenicima, uključujući osoblje lokalnih vlasti, porasla su za 26 procenata. Istovremeno, broj odsutnih u britanskom sektoru zdravstva i prirodnih nauka dostigao je 562.000, što ukazuje na pritisak sa kojim se uočavaju lekari i bolničko osoblje.

Trenutna situacija „ugrožava bezbednost pacijenata, kvalitet nege i zdravlje osoblja“, prema proceni udruženja zdravstvenih radnika. Velika Britanija razmatra smanjenje perioda samoizolacije zbog zaraze korona virusom zbog pritiska na školski sistem. Procenjeno je da je 8,8 odsto nastavničkog osoblja odsustvovalo 6. januara, a najmanje 585 bivših nastavnika prijavilo se za povratak u učionice.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...