Kompanije za digitalne transakcije imaju dnevni obrt od 1,9 milijardi dolara

Britanski zakonodavci izdavali odobrenja firmama osumnjičenim za pranje novca

BankeFirme u fokusuNovacSvetU fokusu

4.1.2022 18:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Britanski zakonodavci izdavali odobrenja firmama osumnjičenim za pranje novca Britanski zakonodavci izdavali odobrenja firmama osumnjičenim za pranje novca
Na ivicama istočnog Londona, na desetak minuta od Banke Engleske, nalazi se novo uporište “prljavog” novca. Upravo tu otvorena je kancelarija kompanije Moorwand, koja... Britanski zakonodavci izdavali odobrenja firmama osumnjičenim za pranje novca

Na ivicama istočnog Londona, na desetak minuta od Banke Engleske, nalazi se novo uporište “prljavog” novca.

Upravo tu otvorena je kancelarija kompanije Moorwand, koja predstavlja novu vrstu alternative za tradicionalno bankarstvo kada je u pitanju slanje novca u druge delove sveta.

Kako se procenjuje, kroz kompanije za regulisanje digitalnih isplata kao što je Moorwand dnevno se izvrše transakcije vredne 1,4 milijarde funti (1,9 milijardi dolara), piše Bloomberg.

Iako to predstavlja samo mali deo finansijskih tokova u Velikoj Britaniji, kritičari sistema upozoravaju da bi kompanije ovog tipa mogle stvoriti prostor za pranje novca.

Moorwand je jedna od oko 200 institucija za upravljanje elektronskim novcem koje su 2018. godine dobile odobrenje britanskih regulatora. Međutim, nevolja je usledila odmah nakon odluke zakonodavaca – poslovne aktivnosti manjeg zajmodavca iz Danske sa kojim je kompanija Moorwand uspostavila blisku saradnju ukazivale su da je banka obavila na hiljade sumnjivih transakcija. Ubrzo nakon toga, danske vlasti su zatvorile pomenutu banku zbog pranja novca.

Kompanja Moorwand, kojom upravlja biznismen iz Moldavije Val Sulejman Almari (Wael Sulaiman Almaree), u ovom slučaju nije optužena i još uvek ima ovlašćenja potrebna za obavljanje transakcija.

Taj slučaj naveo je mnoge zakonodavce da preispitaju odobrenja za transfere digitalnog novca zbog kojih je London postao fintech centar i koji su omogućili promociju bankarsku konkurentnost. Dokumentacija u koju je Bloomberg imao uvid ukazuje na brojne slabosti britanske Uprave za finansijske poslove (FCA) u ovoj oblasti.

Među kompanijama koje je FCA odobrila ima više onih koje su imale udela u baltičkim skandalima vezanim za pranje novca, navodnim prestupima Rusije i Kirgistana, zloupotrebama zdravstvenog sistema u SAD i nepotvrđenim prekršajima u Luksemburgu i Australiji.

Na desetine firmi kontrolišu investitori koji posluju na lokacijama izvan britanske jurisdikcije, kao što su Devičanska ostrva, Kipar, Ukrajina i Ujedinjeni Arapski Emirati. Neki od njih čak otvoreno priznaju da rado posluju sa visoko rizičnim klijentima.

Internacionalna transparentnost Ujedinjenog Kraljevstva, britanski sektor globalne antikorupcijske grupe, alarmirala je javnost u izveštaju objavljenom prošlog meseca u kome se navodi da jedna trećina firmi za digitalne transakcije koje je odobrila FCA ima neku vrstu “crvene zastavice”, bilo da su u pitanju njihove aktivnosti, vlasnici ili direktori.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...