Elektronska naplata putarine u okviru projekta "Otvoreni Balkan"

Jedinstveni TAG za putarinu kroz Severnu Makedoniju dostupan i srpskim firmama

InfrastrukturaSrbija

25.7.2023 15:19 Autor: Milica Rilak 0

Jedinstveni TAG za putarinu kroz Severnu Makedoniju dostupan i srpskim firmama Jedinstveni TAG za putarinu kroz Severnu Makedoniju dostupan i srpskim firmama
Od početka jula građani mogu da koriste zajednički tag za online plaćanje putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji, dok su premijerka Ana Brnabić i... Jedinstveni TAG za putarinu kroz Severnu Makedoniju dostupan i srpskim firmama

Od početka jula građani mogu da koriste zajednički tag za online plaćanje putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji, dok su premijerka Ana Brnabić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavili da će od 21. jula i pravna lica moći da postanu korisnici web platforme za elektronsku naplatu putarine (ENP).

Iz „Puteva Srbije“ su za Biznis.rs potvrdili da je platforma openbalkan-etc.com od tog dana u funkciji i za pravna lica, a jedina razlika kada je reč o registraciji na platformu je u tome da li ona imaju zaključen ugovor sa tim javnim preduzećem ili sa ovlašćenim distributerima za ENP.

Na naše pitanje kako privrednici mogu da dođu do TAG-a za jedinstvenu naplatu putarine sa Severnom Makedonijom, u „Putevima Srbije“ odgovaraju da je web platforma za elektronsku naplatu putarine u funkciji od 21. jula za sva pravna lica koja imaju ugovor sa tim javnim preduzećem, bilo da su novi korisnici, postojeći ili postpejd korisnici ENP-a.

„Кorisnici koji imaju zaključen ugovor sa ovlašćenim distributerima za ENP moći će da se registruju na openbalkan-etc.com tokom avgusta“, rekli su za Biznis.rs iz „Puteva Srbije“.

Ističu da će preko web platforme za elektronsku naplatu putarine, upotrebom jedinstvenog TAG uređaja, svim pravnim licima biti omogućeno online plaćanje putarine za prolaske autoputevima Srbije i Severne Makedonije.

Kada je, u okviru projekta „Otvoreni Balkan“, jedinstvena elektronska naplata putarine sa Severnom Makedonijom uspostavljena za građane, vlasnici postojećih TAG uređaja morali su da ih prekonfigurišu. Pravna lica takođe na raspolaganju imaju dve opcije – mogu kupiti novi ili prekonfigurisati postojeći TAG uređaj, i to u poslovnicama „Puteva Srbije“ na pet lokacija:

  • Ustanička 64 / V sprat, Beograd
  • Bulevar kralja Petra I 28a, Novi Sad
  • Braće Stanić 45, Čačak
  • Bulevar 12. Februar 4. prilaz, Niš
  • Mobilno prodajno mesto za ENP u okviru naplatne stanice Preševo

„Po izvršenoj konfiguraciji ili prekonfiguraciji TAG uređaja korisnik skenira QR kod sa ugovora, popunjava sve tražene podatke i povezuje kompanijsku platnu karticu. Sve preostale uređaje po izvršenoj konfiguraciji ili prekonfiguraciji samo dodaje kroz svoj napravljeni nalog“, kažu za Biznis.rs iz „Puteva Srbije.

Podsećaju i da su pravna lica u obavezi da provere dnevne limite svojih platnih kartica pre nego što postanu korisnici web platforme, kako bi bili sigurni da su limiti u skladu sa njihovom planiranom dnevnom potrošnjom.

Putarina u Severnoj Makedoniji, inače, ne može da se plati domaćom Dina karticom.

Podsećamo da je sredinom jula potpisan i Memorandum o poslovnoj saradnji između Puteva Srbije i Hrvatskih autocesta, kojim će, kako je najavljeno, od septembra biti omogućena integrisana naplata putarine na auto-putevima kroz dve zemlje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...