STIŽE POMOĆ HRVATSKOM TURISTIČKOM I SPORTSKOM SEKTORU EU dala zeleno svetlo za paket od 202 miliona evra

RegionVesti

12.1.2021 18:25 Autor: Ljiljana Begović 0

STIŽE POMOĆ HRVATSKOM TURISTIČKOM I SPORTSKOM SEKTORU EU dala zeleno svetlo za paket od 202 miliona evra STIŽE POMOĆ HRVATSKOM TURISTIČKOM I SPORTSKOM SEKTORU EU dala zeleno svetlo za paket od 202 miliona evra
Evropska komisija odobrila je hrvatski program državne pomoći u iznosu od 202 miliona evra (1,525 milijardi kuna) za podršku preduzećima u turističkom i sportskom... STIŽE POMOĆ HRVATSKOM TURISTIČKOM I SPORTSKOM SEKTORU EU dala zeleno svetlo za paket od 202 miliona evra

Evropska komisija odobrila je hrvatski program državne pomoći u iznosu od 202 miliona evra (1,525 milijardi kuna) za podršku preduzećima u turističkom i sportskom sektoru koja su direktno pogođena pandemijom korona virusa.

Program je namenjen preduzećima koja se bave iznajmljivanjem smeštaja, pripremom i usluživanjem hrane i pića. Podrška će se dodeljivati u obliku garancija za nove zajmove za obrtni kapital i ulaganja i subvencionisanja kamatnih stopa za nove zajmove.

„Preduzeća aktivna u turističkom i sportskom sektoru posebno su teško pogođena pandemijom korona virusa. U skladu sa pravilima EU i u saradnji s državama članicama nastavljamo da tražimo rešenja za ublažavanje ekonomskih posledica pandemije“, izjavila je izvršna potpredsednica Komisije nadležna za politiku tržišne konkurencije Margret Vestidžer (Margrethe Vestager).

Evropska unija
Foto: Piaxabay.com

Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu sa uslovima utvrđenim u Privremenom okviru za državnu pomoć. Konkretno, podrška u obliku subvencionisanih kamatnih stopa za nove zajmove neće biti veća od 800.000 evra po preduzetniku.

Podrška u obliku garancija za nove zajmove za obrtni kapital i zajmove za ulaganja ne premašuje 800.000 za nove zajmove sa dospećem plaćanja od najviše šest godina. Pokriće garancija ograničeno je na 90 odsto glavnice zajma ili na 35 odsto ako je reč o garancijama za pokrivanje gubitaka u portfelju duga.

Program sadrži adekvatne zaštitne mere kako bi banke ili druge finansijske institucije podršku zaista usmerile prema korisnicima kojima je potrebna.

Podrška će biti odobrena najkasnije do 30. juna 2021. godine, i to samo preduzećima koja se 31. decembra 2019. nisu smatrala preduzećima u teškoćama, uz izuzetak mikro i malih preduzeća koja su prihvatljiva čak i ako su tog datuma već bila u problemima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...