nakon odluke turske

Stoltenberg: Očekujem da Finska i Švedska brzo pristupe NATO savezu

SvetVesti

29.6.2022 11:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Stoltenberg: Očekujem da Finska i Švedska brzo pristupe NATO savezu Stoltenberg: Očekujem da Finska i Švedska brzo pristupe NATO savezu
Očekuje se da će pristupanje Finske i Švedske NATO-u biti „neviđeno brzo, u roku od nekoliko nedelja“, rekao je šef vojne alijanse Jens Stoltenberg... Stoltenberg: Očekujem da Finska i Švedska brzo pristupe NATO savezu

Očekuje se da će pristupanje Finske i Švedske NATO-u biti „neviđeno brzo, u roku od nekoliko nedelja“, rekao je šef vojne alijanse Jens Stoltenberg u sredu u svom obraćanju na marginama tekućeg samita u Madridu.

Turska je odustala od protivljenja Finskoj i Švedskoj da postanu članice NATO-a, otvarajući put nordijskim zemljama da se pridruže alijansi kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, piše Financial Times.

„Finska i Švedska su već preduzele korake da pooštre svoje zakonodavstvo o terorizmu. Dakle, to je nešto što je već počelo da se sprovodi“, istakao je Stoltenberg i dodao da je ovaj sporazum između tri zemlje izuzetno važan jer odražava posvećenost savezu u rešavanju svih bezbednosnih problema, uključujući i borbu protiv terorizma, prenosi Anadolu Agency.

Turska, Finska i Švedska su potpisale zajednički memorandum nakon višesatnih pregovora u utorak uz posredovanje NATO-a, čime je okončan šestonedeljni veto Ankare koji je povezan sa zabrinutošću zbog terorizma.

Finska i Švedska će blisko sarađivati sa Turskom na pitanjima vezanim za razmenu informacija, ekstradiciju i uopšte borbu protiv terorizma.

Napominjući da će tokom dana doneti odluku da pozovu nordijske zemlje da postanu članice, Stoltenberg je rekao da će proces pristupanja biti „neviđeno brz“.

Iako će biti procesa ratifikacije u 30 parlamenata članica, Stoltenberg je rekao da ne može obećati, ali očekuje da će taj proces biti završen u roku od „nekoliko nedelja“.

Tagovi
SAMIT SVET

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...