multinacionalne kompanije zgrđu veći profit dok lične zarade stagniraju

Štrajk državnih službenika u Grčkoj, zahtevaju veće plate zbog skupoće

EUVesti

21.5.2024 14:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Štrajk državnih službenika u Grčkoj, zahtevaju veće plate zbog skupoće Štrajk državnih službenika u Grčkoj, zahtevaju veće plate zbog skupoće
Sindikat državnih službenika Grčke (ADEDY) je od jutros u 24-časovnom štrajku sa zahtevom za povećanje plata od 10 odsto zbog skupoće, jer su neke... Štrajk državnih službenika u Grčkoj, zahtevaju veće plate zbog skupoće

Sindikat državnih službenika Grčke (ADEDY) je od jutros u 24-časovnom štrajku sa zahtevom za povećanje plata od 10 odsto zbog skupoće, jer su neke nove cene u Grčkoj drastično više od cena istih proizvoda drugde u EU.

Posle generalnog štrajka svih sindikata krajem februara, Konfederacija zaposlenih u privatnom sektoru (GSEE) je u aprilu imala 24-časovni štrajk iz istih razloga, prenosi Beta.

Premijer Kirijakos Micotakis je u pismu predsednici Evropske komisije Ursuli Fon der Lajen (Ursula von der Leyen) tražio „više transparentnosti“ na jedinstvenom tržištu EU, ukazavši da je to jedan od prioriteta za građane pred izbore evro-poslanika 9. juna.

„Od ključnog je značaja“da „EU dokaže da je sposobna da postavi prave prioritete“, uključujući zaštitu potrošača suočenih sa visokim cenama, napisao je Micotakis u pismu objavljenom u ponedeljak.

„Moraju se doneti smele mere da bi se obezbedilo da jedinstveno tržište funkcioniše s više konkurencije i transparentnosti u korist potrošača“, ukazao je Micotakis tri nedelje pre evro-izbora.

Suočen s nezadovoljstvom građana u Grčkoj, on zahteva da Brisel „odlučno, brzo i efikasno interveniše“ radi regulisanja jedinstvenog tržišta.

Po njegovim rečima, „nedavna inflatorna kriza je dovela do znatnog smanjenja kupovne moći evropskih građana i istakla asimetričnu moć multinacionalnih kompanija, u pogledu diferenciranja politike cena“.

Kupovna moć i inflacija su glavne brige Grka pred evropske izbore.

Po rečima Micotakisa, u pojedinim zemljama kao što je Grčka, osnovni proizvodi široke potrošnje se prodaju skuplje nego u drugim zemljama EU zbog „teritorijalnih ograničenja u snabdevanju koja nameću velike multinacionalne kompanije“.

Radi se o tome što su se velike mulitnacionalne kompanije dogovorile da cene podešavaju po veličlini tržišta zemalja, te su one niže na velikim tržištima jer tamo imaju konkurenciju, a više na malim gde je manje konkurencije.

Micotakis predlaže mere i za „sprečavanje politike određenih multinacionalnih kompanija da iste ili slične potrošačke proizvode plasiraju pod različitim brendovima u različitim zemljama članicama, što im omogućava različite cene“ i traži „zabranu nepoštenih komercijalnih praksi“.

U aprilu su potrošačke cene u Grčkoj porasle 3,1 odsto, u odnosu na isti mesec prošle godine, uz rast cena prehrambenih proizvoda od 5,4 odsto – po podacima grčke statističke službe Elstat.

Visoki troškovi života povećali su socijalno nezadovoljstvo u Grčkoj gde su, po evropskoj statističkoj službi EU, Eurostatu, plate tek na 21. mestu među 27 zemalja EU.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.