Iz stečajne mase plaća se obezbeđenje i struja

Protest bivših radnika nekadašnje Fabrike reznog alata iz Čačka zbog neisplaćenih zarada

SrbijaU fokusu

17.5.2024 15:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Protest bivših radnika nekadašnje Fabrike reznog alata iz Čačka zbog neisplaćenih zarada Protest bivših radnika nekadašnje Fabrike reznog alata iz Čačka zbog neisplaćenih zarada
Oko 40 bivših radnika nekadašnje Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku protestovalo je ispred Privrednog suda u tom gradu jer im ni posle šest... Protest bivših radnika nekadašnje Fabrike reznog alata iz Čačka zbog neisplaćenih zarada

Oko 40 bivših radnika nekadašnje Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku protestovalo je ispred Privrednog suda u tom gradu jer im ni posle šest mesci od prdaje fabrike nisu isplaćene zaostale zarade.

Oni su rekli agenciji Beta da stečajni upravnik fabrike ni šest meseci posle prodaje fabrike nije predao nacrt deobnog plana, a iz stečajne mase plaća obezbeđenje u krugu bivše fabrike i struju.

Bivši predsednik nekadašnjeg Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić rekao je da iz stečajne mase, iz koje bi trebalo da budu isplaćena sva zaostala dugovanja prema 2.000 bivših radnika, stečajni upravnik plaća mesečno 640.000 dinara za šest članova obezbeđenja, prenosi Beta.

On je dodao da bivša FRA duguje radnicima ukupno oko 1,2 milijarde dinara za zaostale zarade i po tužbama dela radnika koji su tužili fabriku za neisplaćene zarade, ali da radnici očekuju da im bude isplaćeno deset do 15 odsto od osnovnog duga.

Bivši šef energetike u FRA Milan Milićević rekao je da je posle protesta četvoročlana delegacija bivših radnika dogovorila sa predsednicom Privrednog suda u Čačku Zoricom Milivojčević da se deobni plan za prodatu FRA uradi do 10. juna, ali da ona nije mogla da kaže kada će bivši radnici biti isplaćeni.

FRA, čiji je većinski vlasnik bila država, a od 2015. je uredbom Vlade Srbije proglašena za preduzeće od posebnog značaja za odbrambenu industriju, prestala je da radi u avgustu 2021. godine.

Postupak stečaja FRA je Privredni sud u Čačku pokrenuo u januaru 2022. godine, zbog blokade računa od 3,4 milijarde dinara i velikih dugovanja prema poveriocima, a pošto u zakonskom roku od 90 dana niko nije podneo plan reorganizaicje fabrike, proglašen je bankrot.

FRA je prodata krajem novembra 2023. godine kompaniji iz Valjeva, na četvrtoj aukcijskoj prodaji, po ceni od 531 milion dinara, a njena procenjena vrednost bila je 1,18 milijardi dinara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...