prvi slučaj od izbijanja pandemije korona virusa

Štrajk upozorenja u Lufthansi preti otkazivanjem letova i kašnjenjima

BiznisEUU fokusuVesti

25.7.2022 15:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Štrajk upozorenja u Lufthansi preti otkazivanjem letova i kašnjenjima Štrajk upozorenja u Lufthansi preti otkazivanjem letova i kašnjenjima
U jednoj od najvećih avio-kompanija na svetu, nemačkoj Lufthansi, prvi put od izbijanja pandemije korona virusa, zaposleni otpočinju štrajk upozorenja, a putnici 27. jula... Štrajk upozorenja u Lufthansi preti otkazivanjem letova i kašnjenjima

U jednoj od najvećih avio-kompanija na svetu, nemačkoj Lufthansi, prvi put od izbijanja pandemije korona virusa, zaposleni otpočinju štrajk upozorenja, a putnici 27. jula moraju da budu spremni na češće otkazivanje letova i kašnjenja.

Dok traju pregovori o platama, sindikat uslužnih delatnosti Verdi pozvao je oko 20.000 članova zemaljskog osoblja kompanije na jednodnevni štrajk upozorenja. U zemaljsko osoblje spadaju i tehničari i logistika, bez čijih usluga avioni ne mogu da polete.

Sindikat je već odbio prvu ponudu u kolektivnim pregovorima, a njihov nastavak dogovoren je za 3. i 4. avgust. Prema informacijama iz sindikata, poslodavac je u pregovorima ponudio fiksni iznos, varijabilu koja zavisi od učinka, i da novi ugovor važi 18 meseci, prenosi agencija DPA.

Verdi traži povišicu od 9,5 odsto i da novi kolektivni uzgovor važi 12 meseci. Pored toga, sindikat zahteva i da povišica bude minimalno 350 evra, a satnice značajno veće od minimalne zakonske satnice, koja će u oktobru porasti na 12 evra.

Kompanija Lufthansa je saopštila da planirani štrajk nije opravdan, kako u odnosu na klijente, tako i prema saradnicima. Obustava rada te dužine i na svim lokacijama, teško se može nazvati štrajkom upozorenja, ocenio je šef kadrovske šlužbe Mihael Nigeman (Michael Niggemann), saopštila je kompanija, prenela je agencija DPA.

„To je još nerazumljivije pošto je poslodavac već ponudio visoko i socijalno izbalansirano povećanje plata, iako je situacija posle pandemijske krize za kompaniju i dalje napeta, i uprkos velikim dugovima i neizvesnim globalnim ekonomskim izgledima“, navodi se u saopštenju kompanije.

Potpredsednica Verdija i predsednica nadzornog odobora Lufthanse Kristine Bele (Christine Behle), koja vodi pregovore u ime radnika, ocenila je da su velike povišice opravdane zbog preopterećenosti, visoke inflacije i trogodišnjeg odricanja. Ona je naglasila i da su aerodromi preopterećeni, kao i zaposleni.

Podsetimo, Lufthansa je nedavno donela neočekivanu odluku odgovarajući na sve veći broj izazova, drastično povećavši cene karata kako bi smanjila broj putnika, usled sve većeg deficita kabinskog osoblja.

  • GOCA BG

    25.7.2022 #1 Author

    Lufthansa od juna meseca otkazuje letove sve cesce,nema ko da im radi.Trpe svi,a najvise putnici,a svoj rejting sveli na minimum…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...